Banca italiană Intesa se împiedică de legea creditelor în valută din Ungaria, acuzând costuri de 65 mil. euro

Economica.net
21 07. 2014
quintointesa_39605700

Aplicarea noii legi a afectat operațiunile de credit derulate de CIB Bank, subsidiara ungară a Intesa Sanpaolo, a anunțat luni grupul italian, potrivit Wall Street Journal.

În baza noii legi, adoptată recent de autoritățile de la Budapesta, băncile trebuie să restituie clienților câșgiturile obținute începând din anul 2004 datorită diferenței dintre cursul de vânzare și cel de cumpărare de valută. De asemenea, legea impune băncilor să compenseze clienții care au contractat credite în forinți sau în monedă străină pentru majorarea unilaterală a dobânzilor sau a comisioanelor bancare în ultimii 10 ani, precum și câștigurile obținute prin conversiile valutare. În plus, băncile sunt obligate să utilizeze, pentru conversia valutară, cursul de referință anunțat zilnic de banca centrală.

Intesa a anunțat, luni, că rambursarea obligatorie de bani către clienți în contul câștigurilor generate din operațiunile de schimb valutar va genera costuri de 65 milioane euro în bilanțul pe trimestrul al doilea.

În ceea ce privește celelalte efecte ale legii, respectiv compensarea clienților pentru majorările unilaterale de dobânzi și comisioane bancare din ultimii 10 ani, Intesa a precizat că va acționa în justiție pentru a demonstra că modificările aplicate creditelor retail au fost “echitabile, corecte și în concordanță cu legile în vigoare”. Astfel, banca nu poate estima în prezent eventualele costuri suplimentare.

Noua lege afectează credite în derulare cu o valoare totală de aproximativ 21 miliarde euro, jumătate dintre acestea fiind în valută, inclusiv în franci elvețieni. Banca centrală de la Budapesta estimează că băncile vor fi nevoite să plătească compensații totale de circa 290 milioane euro către clienți.

Anterior, banca belgiană KBC Group a anunțat constituirea unui provizion de cel puțin 162 milioane euro în trimestrul al doilea pentru a acoperi impactul noii legi. OTP Bank, cea mai mare bancă ungară, estimează că plățile către clienți vor reduce profitul înainte de taxe cu 25 miliarde forinți (80 milioane euro) în trimestrul al doilea. Erste Bank Group anticipează o pierdere netă de 1,4 miliarde euro pentru acest an, ca urmare a provizioanelor mai ridicate constituite în România și Ungaria. Raiffeisen Bank International a precizat că va pune deoparte 160 milioane euro pentru a acoperi efectele noii legi din Ungaria.