În iulie, Banca Italiei estima că PIB-ul se va contracta cu 1,9% anul acesta şi va înregistra o creştere de 0,7% anul viitor, iar aceste prognoze au fost confirmate de datele ulterioare, a explicat directorul general al instituţiei, Luigi Signorini.
În septembrie, Guvernul premierului Enrico Letta estima că economia va înregistra un declin de 1,7% anul acesta şi va creşte cu 1% anul viitor, în timp ce Institutul Naţional de Statistică (Istat) aprecia că a treia mare economie a zonei euro va scădea cu 1,8% în 2013, dar în ultimul trimestru al anului va reveni pe creştere, pentru prima dată de la mijlocul lui 2011.
Deficitul public în primele opt luni din 2013 s-a situat la 59,7 miliarde de euro, cu nouă miliarde de euro mai mult decât în perioada similară din 2012, a anunţat recent Banca Centrală a Italiei. Roma are ca obiectiv obţinerea unui deficit bugetar de 3% din PIB anul acesta, similar cu nivelul înregistrat anul trecut.
În buletinul trimestrial al Băncii Italiei, se arată că declinul economiei s-a oprit în trimestrul trei din 2013, iar în trimestrul patru economia ar putea reveni pe creştere.
Premierul Enrico Letta a declarat că deficitul bugetar al Italiei ar ajunge la 2,5% din PIB în 2014, sub plafonul UE de 3%.
Recent, agenţia de evaluare financiară Fitch estima că Italia va înregistra o recesiune mai profundă decât se preconiza anterior, cu o contracţie a PIB de 1,8%, în 2013, după o scădere de 2,4%, în 2012.
Ca urmare a acestei recesiuni mai grave, datoria publică a Italiei ar urma să atingă în 2013 un nivel de aproape 130% din PIB, comparativ cu 124% din PIB conform estimărilor anterioare.
Recent, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat Italia că turbulenţele politice reprezintă ‘un risc mare’ pentru creşterea sa economică.
Economia italiană este în recesiune de la jumătatea lui 2011.