Peste 35% din tinerii italieni nu a locuri de muncă, afectaţi de închideri de fabrici, falimente şi reduceri de cheltuieli în sectorul public. Politicile de austeritate ale guvernului condus de premierul Mario Monti au declanşat o reacţie puternică de nemulţumire, înaintea alegerilor programate pentru începutul anului următor.
Guvernatorul Băncii Italiei, Ignazio Visco, a declarat că reformele structurale ale actualului premier au oprit declinul încrederii pieţelor financiare în statul italian. Şeful băncii centrale a adăugat că ţintele bugetar trebuie respectate, iar reformele implementate.
Reformele vor avea, însă, impact doar pe termen mediu, a avertizat Visco, în timp ce executivul pregăteşte noi măsuri de austeritate pentru a finanţa o datorie publică de circa 2.000 de miliarde de euro, sau 126% din PIB, al doilea nivel de îndatorare din zona euro după Grecia.
„Există riscul unui cerc vicios de creştere redusă şi declin al economiilor, nesiguranţă a populaţiei şi evoluţie slabă a economiei”, a spsus el.
Italia a intrat din nou în recesiune în a doua jumătate a anului trecut, iar guvernul estimează o contracţie de 2,4% în acest an şi de 0,2% anul următor. Potrivit ultimelor date, rata şomajului a ajuns la 10,8% în septembrie, cel mai ridicat nivel începând cu 1999. În august, şomajul a fost de 10,6%.