Banca Maib din Republica Moldova va primi o finanțare de 20 de milioane de euro din partea Corporației Financiare Internaționale pentru susținerea IMM-urilor

08 05. 2023
bani euro 457432.

Împrumutul va sprijini eforturile băncii de a îmbunătăţi accesul la finanţare bancară pentru microîntreprinderile, întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) din Republica Moldova.

„Suntem recunoscători IFC pentru că a oferit această finanţare, care va fi esenţială pentru redresarea Moldovei şi care va aborda, de asemenea, unele dintre provocările sociale cu care se confruntă Republica Moldova. Maib se angajează să desfăşoare afaceri responsabile. Considerăm că segmentul IMM-urilor este coloana vertebrală a economiei, iar ca dovadă a acestui fapt, maib şi-a crescut cota de piaţă în domeniul împrumuturilor pentru IMM-uri cu 5% în 2022. Vom valorifica capacităţile noastre de creditare cu finanţarea IFC pentru a sprijini în continuare întreprinderile din Moldova. De asemenea, doresc să subliniez aspectul social al finanţării, care are ca scop să ajute femeile antreprenor să aibă acces la finanţare bancară. Suntem recunoscători IFC pentru sprijinul acordat în acest demers”, a spus Giorgi Shagidze, CEO maib.

Potrivit directorului regional IFC în Europa, Rana Karadsheh, întreprinderile mai mici joacă un rol central în crearea unei economii dinamice, competitive şi favorabile incluziunii şi sunt importante creatoare de locuri de muncă.

„În Republica Moldova, investiţia pe termen lung a IFC va permite Maib să îşi dezvolte portofoliul de IMM-uri, asigurând o strategie de finanţare stabilă, catalizând în acelaşi timp răspunsul investitorilor şi consolidând sectorul financiar. Pe lângă crearea de locuri de muncă, finanţarea va contribui la reducerea inegalităţii de gen prin impulsionarea femeilor antreprenor – un segment neexploatat – şi optimizarea rolului lor ca motoare-cheie ale inovării şi creşterii economice”, a spus Rana Karadsheh.

Finanţarea de la IFC va permite maib să ofere finanţarea atât de necesară IMM-urilor, care se confruntă adesea cu provocări semnificative în ceea ce priveşte accesul la finanţare. Colaborarea cu IFC va contribui şi la promovarea rezilienţei economice şi a stabilităţii în Moldova, în special în lumina provocărilor economice cu care se confruntă Republica Moldova cauzate de invazia Rusiei în Ucraina.

Finanţarea IFC va viza, de asemenea, IMM-urile deţinute de femei, care reprezintă o parte semnificativă a deficitului de finanţare a IMM-urilor din Republica Moldova. Prin alocarea a jumătate din finanţarea sa pentru femeile antreprenor, IFC transmite un semnal puternic de susţinere a egalităţii de gen şi a emancipării femeilor în Moldova.

„Acest proiect este important pentru maib, deoarece implicarea IFC oferă confort pentru alţi potenţiali creditori, în acest fel maib contribuie la creşterea şi dezvoltarea economiei din Moldova”, susţin reprezentanţii băncii.

Maib este cea mai mare bancă din Republica Moldova, cu o cotă de 33% din depozite şi 37,2% din credite din întregul sistem bancar la sfârşitul anului 2022. Maib înregistrează o rată NPL de 2,54% şi este bine capitalizată, cu un CAR de 22,2% la 31 decembrie 2022. Banca deserveşte aproape o treime din populaţia ţării.

Din 2018, cel mai mare acţionar al maib este un consorţiu, care include Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup lider în gestionarea activelor din statele baltice şi Horizon Capital, un fond de investiţii privat axat pe pieţele emergente din Europa.

Corporația Financiară Internațională (IFC), organizație soră a Băncii Mondiale și membră a Grupului Banca Mondială, este cea mai mare instituție globală de dezvoltare axată pe sprijinirea sectorului privat din piețele emergente.