După un prim mandat de cinci ani, Jim Yong Kim, în vârstă de 56 de ani, a informat boardul Băncii Mondiale că ‘este interesat de un al doilea mandat’, a informat instituţia financiară într-un comunicat de presă. Înştiinţarea boardului marchează debutul procesului de selecţie al unui nou preşedinte, iar Banca Mondială a subliniat că va urma criteriile adoptate în 2012, când a fost numit Jim Yong Kim pla şefia acest instituţii financiare.
Procesul de desemnare care va permite unui număr de trei candidaţi să fie înscrişi pe ‘lista scurtă’ ar urma să înceapă joi şi se va încheia în data de 14 septembrie, iar evaluarea candidaţilor ar urma să dureze ‘două până la trei săptămâni’ a informat Banca Mondială.
Jim Yong Kim se bucură deja de sprijinul SUA, cel mai mare acţionar al Băncii Mondiale. ‘SUA sprijină în totalitate preşedinţia lui Jim Yong Kim la Banca Mondială, inclusiv măsurile pe care le-a adoptat pentru a pune la punct reforme importante’, a informat un purtător de cuvânt al Trezoreriei americane.
Potrivit unui acord tacit care datează de la înfiinţarea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, americanii au fost numiţi la conducerea Băncii Mondiale în timp ce postul de preşedinte al FMI a fost ocupat de un european. Însă această tradiţie riscă să fie contestată de ţările emergente care vor o reprezentare mai mare. În 2012, Jim Yong Kim a fost concurat de un candidat din Nigeria, ministrul de Finanţe, Ngozi Okonjo-Iweala.