Banca Mondială a redus estimarea de creştere economică a Chinei în 2012
În ianuarie, BM anticipa un avans al economiei chineze de 8,4%, relatează Bloomberg.
Ritmul de creştere a economiei Chinei, a doua ca mărime în lume, a continuat să încetinească în primul trimestru, fiind posibil ca biroul de statistică din această ţară să anunţe vineri cel mai lent avans din ultimii trei ani.
Această încetinire scoate în evidenţă riscurile la adresa redresării economiei mondiale, după ce Statele Unite au raportat pentru luna martie o creştere sub aşteptări a numărului de locuri de muncă, iar temerile legate de agravarea crizei datoriilor din zona euro s-au amplificat.
Premierul chinez Wen Jiabao s-a angajat în aprilie să majoreze investiţiile în infrastructură, să asigure un nivel rezonabil de lichidităţi şi să accelereze plăţile pentru susţinerea exporturilor, având în vedere scăderea cererii pe piaţa internă şi cea externă, în trimestrul trecut.
Banca Mondială recomandă guvernului de la Beijing să crească cheltuielile fiscale pentru stimularea consumului şi să reducă rezervele minime obligatorii ale băncilor, pentru relaxarea creditării.
Pentru anul viitor, Banca Mondială a îmbunătăţit estimarea referitoare la creşterea economiei chineze, de la 8,3% la 8,6%, ca urmare a revenirii comerţului mondial.
BM avertizează totodată că China va înregistra în anii următori o încetinire a creşterii PIB de natură structurală, în condiţiile în care ţara îşi ajustează modelul de dezvoltare şi se confruntă cu o schimbare demografică majoră, din cauza îmbătrânirii populaţiei şi reducerii forţei de muncă.
Instituţia anticipează că avansul economiei Chinei va încetini la 5% până în 2030, de la o medie de 8,5% în perioada 2011-2015.
China a înregistrat în intervalul 2007-2011 un avans mediu al PIB de 10,5%.
Moderarea ritmului de creştere economică în China, care reprezintă 80% din PIB-ul combinat al economiilor din estul Asiei, va distorsiona mediul economic regional, se arată în raportul BM.