Acest nou sprijin este realizat în cadrul Proiectului PEACE care vizează susţinerea financiară a funcţionării serviciilor de stat ucrainene şi provine de la Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).
El urmează să permită guvernului ucrainean să „susţină sectoare-cheie, printre care sănătatea, educaţia, plata pensiilor sau îngrijirea persoanelor strămutate intern”, precum şi salariile funcţionarilor publici ucraineni, a precizat BM în comunicatul său.
Această nouă linie de credit ridică în prezent la 20,6 miliarde de dolari fondurile mobilizate de BM pentru Ucraina, sub formă de împrumut sau grant, de la începutul conflictului în urmă cu un an, din care 18,5 miliarde de dolari au fost deja plătite.
„Sunt bucuros că Banca Mondială a mobilizat această sumă pentru a sprijini Ucraina de la începutul conflictului. Vom continua să sprijinim poporul ucrainean în nevoile sale cele mai urgente şi în coordonare cu eforturile guvernului de reconstrucţie şi redresare”, a declarat preşedintele instituţiei, David Malpass, citat în comunicat.
De la începutul conflictului, ţara este largă sprijinită financiar de comunitatea internaţională, în primul rând de Statele Unite, atât militar, cât şi financiar.
În total, Statele Unite au oferit ajutoare directe Ucrainei de peste 113 miliarde de dolari de la începutul conflictului la 24 februarie 2022.