Banca Mondială atrage atenţia asupra datoriilor ţărilor din Balcanii de Vest
În plus, Jane Armitage, a avertizat că datoria unora din statele din regiune este mult prea mare. „Nivelul datoriei în Muntenegru, Serbia şi Albania este la un nivel foarte periculos, în special în Albania unde a ajuns la 60% din Produsul Intern Brut, dar creşte foarte rapid în Serbia şi Muntenegru”, a declarat Jane Armitage, director coordonator pentru Europa de Sud-Est la Banca Mondială.
Instituţia financiară estimează că, în acest an, Serbia va înregistra cea mai mare contracţie economică (minus 2,5%) din Balcanii de Vest. „Această incertitudine prelungită din zona euro înseamnă că ne confruntăm cu perspectiva unei duble recesiuni”, a afirmat Armitage. „Pentru acest an, la acest punct putem prognoza că Balcanii de Vest sunt în recesiune”, a adăugat reprezentantul Băncii Mondiale.
Albania şi statele din fosta Iugoslavie au suferit de pe urma scăderii exporturilor şi a reducerii investiţiilor străine directe ca urmare a crizei datoriilor suverane din zona euro, principala sursă pentru investiţii şi schimburi comerciale a Balcanilor. În plus, remitenţele celor care au plecat la muncă în străinătate s-au redus, iar condiţiile meteorologice nefavorabile au afectat sectorul agricol şi producţia de energie hidroelectrică.
„Anul viitor vom vedea o creştere economică foarte lentă” a mai spus Armitage. „Deficitele sunt în creştere peste tot, astfel încât ţările din regiune se vor confrunta cu o perioadă dificilă deoarece trebuie să-şi reducă datoriile, dar în acelaşi timp este nevoie de investiţi în infrastructură”, a adăugat reprezentantul Băncii Mondiale.
Armitage a subliniat că Serbia trebuie să ajungă la un acord cu Fondul Monetar Internaţional înainte ca Banca Mondială să elibereze un credit de 400 milioane de dolari destinat sprijinirii bugetului. În cazul Bosniei, Jane Armitage a declarat că această ţară trebuie să demareze reformele structurale îndelung amânate înainte ca Banca să elibereze împrumuturi în valoare de 200 milioane de dolari.