Banca Mondială: Catastrofele naturale provoacă pierderi de 520 miliarde de dolari pe an

Catastrofele naturale au un impact mult mai devastator decât se credea până acum asupra persoanelor sărace, provocând anual pierderi de 520 de miliarde de dolari şi aruncă în sărăcie 26 de milioane de persoane, a estimat luni Banca Mondială, transmit Reuters şi AFP.
Economica.net - lun, 14 nov. 2016, 12:59
Banca Mondială: Catastrofele naturale provoacă pierderi de 520 miliarde de dolari pe an

Într-un raport publicat cu ocazia conferinţei ONU pe mediu de la Marrakech (COP22), Banca Mondială subliniază că în toate evaluările realizate până acum, costurile economice şi umane ale catastrofelor naturale au fost subestimate cu 60% din cauză că ignoră impactul catastrofelor naturale asupra consumului şi bunăstării persoanelor sărace.

‘Şocurile climatice extreme ameninţă să inverseze mai multe decenii de progrese în combaterea sărăciei. Construirea rezistenţei împotriva dezastrelor nu doar are sens din punct de vedere economic ci este şi un imperativ mortal’, a declarat preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.

Stephane Hallegatte, autorul raportului, susţine că persoanele sărace tind să sufere mai mult de pe urma dezastrelor naturale deoarece deseori trăiesc în zone care sunt lovite mai des şi pierd o parte mai mare din veniturile lor. În plus, deseori persoanele sărace primesc un sprijin mai mic din partea guvernelor, prietenilor şi familiei.

De asemenea, raportul Băncii Mondiale atrage atenţia că o inundaţie sau un cutremur pot fi devastatoare pentru persoanele sărace dar au un impact neglijabil asupra avuţiei generale sau producţiei unei ţări dacă afectează persoanele care nu deţin mai nimic şi au venituri foarte reduse. Însă pentru aceste persoane, dezastrele naturale pot avea efecte devastatoare pe termen lung, precum forţarea familiilor sărace să ia un copil de la şcoală sau să cheltuie mai puţin pentru servicii medicale.

‘Abordarea modificărilor climatice şi a dezastrelor naturale este o componentă importantă a politicilor de reducere a sărăciei’, a declarat Stephane Hallegatte. Potrivit acestuia, dacă valoarea activelor ameninţate de dezastre este factorul principal luat în calcul la planificare modului cum pot fi reduse riscurile, cea mai mare parte a sprijinului va merge spre ţările şi comunităţile înstărite.

Obiectivul raportului Băncii Mondiale este să ajute statele să realizeze un echilibru între protejarea randamentelor financiare şi asistenţa persoanelor sărace. De asemenea, acest raport ar putea ajuta ţările să îşi pună în practică planurile de acţiune împotriva modificărilor climatice, susţine Hallegatte.

Raportul evaluează pentru prima dată beneficiile unor măsuri de sprijinire a persoanelor sărace să facă faţă unor catastrofe naturale. Măsuri precum crearea unor sisteme de alertă timpurie, îmbunătăţirea accesului la servicii bancare, poliţe de asigurări şi sisteme de protecţie socială, ar putea permite ţărilor şi comunităţilor să economisească 100 de miliarde de dolari pe an şi ar reduce impactul general al catastrofelor naturale asupra bunăstării cu 20%.

Te-ar mai putea interesa și
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. Și colaborarea cu stațiile ITP a fost afectată....
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Grupul antreprenorial românesc Simtel a intrat pe piața de energie electrică din Republica Moldova, cu deschiderea filialei ...