Banca Mondială precizează că sprijină pe deplin România şi organizaţiile ce reprezintă romii în lupta acestora împotriva discriminării. Activităţile Băncii în România includ programe ce adresează problema incluziunii romilor.
„Cercetările noastre analitice argumentează fără echivoc faptul că incluziunea romilor este nu numai o datorie morală, dar şi o abordare economică inteligentă. Integrarea socio-economică a romilor este esenţială pentru ca România să atingă un nivel de convergenţă cu Uniunea Europeană şi să beneficieze de o creştere economică sustenabilă”, se menţionează în comunicat.
Conform băncii, majoritatea romilor fac parte din categoria celor mai săraci şi vulnerabili români ce se confruntă cu probleme de discriminare şi excluziune socială. Inegalităţile dintre romi şi non-romi încep devreme şi sunt perpetuate pe tot parcursul vieţii. Discriminarea etnică la scară largă continuă să submineze aplicarea eficientă a politicilor de includere a comunităţilor rome marginalizate, potrivit reprezentanţilor BM.
„Nimeni nu trebuie să se confrunte cu discriminarea din cauza originii etnice sau de rasă. După o lungă istorie de excluziune socială în România, este timpul să sporim eforturile noastre în lupta împotriva discriminării şi în promovarea incluziunii Romilor şi egalitatea de şanse pentru toţi”, se mai spune în comunicat.
Aceste declaraţii vin în contextul în care, vineri noapte, pe cortul ridicat în Piaţa Universităţii din Bucureşti cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor au fost scrise cuvinte rasiale şi de discriminare la adresa romilor.
De altfel, sâmbătă, mai mulţi membri ai Guvernului, printre care ministrul Justiţiei, Raluca Prună, ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan, ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, Valeriu Nicolae – secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Mihai Neacşu, director la Centrul Naţional de Cultură a Romilor, primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, precum şi preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba Ferenc s-au adunat în faţa cortului din zona Universitate şi au vorbit împotriva rasismului şi despre eventuale măsuri ce ar trebui să fie luate pentru a descuraja aceste gesturi.