Banca Mondială: Economia mondială este mai solidă, dar riscurile rămân
Anul acesta, economia mondială ar urma să înregistreze o creştere de 3,2%, de la 2,4% în 2013, în timp ce în iunie 2013 Banca Mondială estima un avans de 3% pentru 2014, se arată raportul ‘Global Economic Prospects’, publicat miercuri.
Economia globală a ajuns la un punct de cotitură deoarece politicile fiscale şi incertitudinile politice nu mai afectează atât de mult cele mai bogate economii. Banca Mondială se aşteaptă la un avans mai solid al economiei SUA, de 2,8% în 2014, de la 1,8% în 2013.
‘Pentru prima dată în ultimii cinci ani, există indicii că a început o redresare sustenabilă în rândul statelor bogate, ceea ce sugerează că ele s-ar putea alătura ţărilor în curs de dezvoltare ca un al doilea motor de creştere a economiei globale’, a declarat economistul şef de la Banca Mondială, Kaushik Basu.
Statele în curs de dezvoltare ar urma să înregistreze anul acesta o creştere de 2,3%, faţă de 5,6% estimată în iunie. Pieţele emergente au înregistrat în ultimii doi ani cel mai lent ritm de creştere din ultimul deceniu, după ce au înregistrat rate de aproximativ 7,5% înainte de 2008, când a izbucnit criza financiară.
Întărirea creşterii economiilor avansate ar putea determina Rezerva Federală a SUA (Fed) să înceapă reducerea treptată a injecţiilor de lichidităţi, lansate în timpul perioadei de vârf a crizei financiare. Până acum, Fed cumpăra lunar obligaţiuni guvernamentale în valoare de 85 de miliarde de dolari însă, începând din această lună, acest program va începe să se restrângă treptat, ceea ce înseamnă că investiţiile pe pieţele emergente se vor reduce.
Banca Mondială se aşteaptă ca ratele dobânzii pe plan mondial să înceapă să crească gradual şi estimează că efectele asupra economiilor în curs de dezvoltare vor fi reduse, datorită majorării exporturilor.
Băncile din zona euro au parcurs un drum lung, reuşind să se restructureze, dar sectorul rămâne slab, putând să se confrunte cu şocuri, avertizează Banca Mondială.
Zona euro ar urma să înregistreze o creştere de 1,1% anul acesta, de 1,4% anul viitor şi de 1,5% în 2016, după doi ani de declin.
În 2014, ritmul de creştere al economiei chineze se va menţine la 7,7% pentru al treilea an consecutiv, pe fondul restructurării economiei, estimează Banca Mondială.