Banca Mondială îşi reduce cheltuielile cu 400 milioane de dolari
Economiile, care nu au fost încă anunţate oficial, fac parte din primul proces major de reorganizare din ultimii 17 ani. Cifra de 400 milioane de dolari va fi prezentată statelor membre săptămâna aceasta, la reuniunea anuală a Băncii Mondiale, alături de noua strategie a băncii, de axare pe lupta împotriva sărăciei.
Suma de 400 milioane de dolari va fi economisită pe durata a trei ani şi reprezintă o reducere cu 8% a cheltuielilor anuale ale băncii, care se ridică la cinci miliarde de dolari, a declarat Bertrand Badre.
Criticată îndelung pentru procedurile birocratice lente în aprobarea creditelor, Banca Mondială s-a confruntat în ultimul timp cu o concurenţă mai mare din partea fondurilor pentru dezvoltare. Multe state emergente, de exemplu, se bazează mai mult pe împrumuturile bilaterale şi pe finanţarea privată. Ca răspuns, preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, a lansat o nouă strategie din 1996, pentru a servi mai bine interesele statelor membre.
Fiecare 100 de milioane de dolari reinvestite în operaţiunile băncii ar putea ajuta la mobilizarea a încă unui miliard de dolari pentru a fi cheltuiţi în vederea dezvoltării, a explicat directorul financiar al Băncii Mondiale.
‘Nimănui nu-i plac reducerile de costuri, este un sentiment omenesc. Dar realitatea este că toată lumea e conştientă că trebuie să lucrăm mai bine’, a afirmat Bertrand Badre.
Acesta a adăugat că economiile vor fi urmate de creşterea veniturilor, astfel încât banca să-şi poată majora fondurile pentru dezvoltare.
Banca Mondială ar trebui să fie mai creativă în găsirea unor noi instrumente de finanţare, pentru a ajuta statele în curs de dezvoltare, cum ar fi scheme de reasigurare sau instrumente care să ajute guvernele să facă faţă schimbărilor climatice, susţine oficialul.
Bertrand Badre, care a venit anul trecut la Banca Mondială, a fost director financiar al băncii franceze Societe Generale.