Instituţia financiară internaţională a alocat deja Ucrainei peste 21 de miliarde de dolari, în principal sub formă de granturi, de la debutul invaziei ruseşti, în luna februarie 2022, asistenţa fiind concentrată pe cheltuielile guvernamentale.
„Sprijinul bugetar va continua dar acum este nevoie de o schimbare de direcţie spre redresarea ţării”, a spus Anna Bjerde.
Banca Mondială a mobilizat deja sprijin financiar pentru sectoarele transporturi şi energie. Însă acum instituţia de la Washington analizează modalităţile prin care poate să îşi extindă ajutoarele pentru gospodăriile individuale, înainte de venirea iernii, şi să ajute fermierii să primească subvenţii pentru a-şi putea planta culturile agricole, în contextul unor dobânzi ridicate la nivel global, a spus Bjerde.
Ucraina este un mare producător şi exportator mondial de cereale şi oleaginoase însă în acest an producţia ar urma să scadă până la aproximativ 45 de milioane de tone, de la 53 de milioane de tone în 2022, ca urmare a invaziei ruseşti.
„Războiul va fi unul de durată aşa că economia are nevoie de o anumită revenire de bază, chiar dacă deocamdată nu poate fi făcută o mare reconstrucţie”, a precizat Arup Banerji, directorul regional al Băncii Mondiale pentru Europa de Est.
Instituţia financiară internaţională a calculat că numai pentru repararea locuinţelor ar fi nevoie de cel puţin 800 de milioane de dolari.
Sprijinul financiar pentru susţinerea revenirii anumitor sectoare va fi sub forma unui mix de împrumuturi şi granturi, au adăugat oficialii Băncii Mondiale, fără a oferi alte detalii. „Ne aşteptăm ca unele angajamente să fie confirmate încă de săptămâna aceasta”, în timpul conferinţei de la Londra, a spus Bjerde.
Politicienii şi finanţiştii din peste 60 de ţări sunt aşteptaţi să discute aspectele legate de nevoile de finanţare pe termen scurt ale Ucrainei precum şi eforturile de reconstrucţie pe termen lung cu prilejul unei reuniuni de două zile, care va începe miercuri la Londra.
Banca Mondială estimează că reconstrucţia Ucrainei va costa cel puţin 411 miliarde de dolari în următorul deceniu, de două ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei, înainte de invazia rusească.
Aproximativ 14 miliarde de dolari sunt necesare pentru reconstrucţia unor infrastructuri prioritare în 2023.