Banca Mondială se aşteaptă la o recesiune prelungită în Rusia

Economica.net
01 04. 2015
russian_flag_34142400

Conform scenariului de bază al instituţiei financiare internaţionale, care pleacă de la ipoteza că preţul barilului petrolului va rămâne în jurul valorii de 53 de dolari, Produsul Intern Brut al Rusiei se va contracta cu 3,8% în 2015 şi cu 0,3% în 2016. Noile prognoze sunt mai pesimiste decât cele din luna decembrie, când BM estima că economia rusească se va contracta cu 0,7% în 2015 dar va creşte cu 0,3% în 2016.

Banca Mondială a prezentat şi două scenarii alternative. Unul potrivit căruia preţul petrolului se va situa în jurul valorii de 45 de dolari per baril, şi în conformitate cu care economia Rusiei se va contracta cu 4,6% în acest an, şi altul potrivit căruia preţul barilului de petrol se va situa la 65 de dolari iar economia rusească ar putea să se contracte cu 2,9%.

Noile prognoze reflectă punctul de vedere al Băncii Mondiale potrivit căreia impactul sancţiunilor occidentale, introduse gradual anul trecut împotriva Rusiei ca reacţie la anexarea Crimeei, va fi resimţit timp de mai mulţi ani.

‘Izolarea de activităţile economice internaţionale, de genul tranzacţii comerciale şi bancare, care sunt cruciale pentru creşterea economică a unei ţări, s-a dovedit a fi foarte dăunătoare pentru economiile vizate chiar dacă şi cei care impun sancţiunile suferă într-o oarecare măsură de pe urma oportunităţilor de tranzacţionare pierdute cu ţara sancţionată’, se arată în raportul Băncii Mondiale.

Uniunea Europeană, SUA, Australia şi Canada au impus mai multe valuri de sancţiuni împotriva Rusiei, sancţiuni care au scos practic Rusia de pe pieţele globale de capital şi i-au blocat practic importurile de tehnologii cruciale pentru sectoarele de apărare şi petrol şi gaze.

De asemenea, Banca Mondială a avertizat că reducerea investiţiilor reprezintă un risc major la adresa creşterii economice pe termen mediu. Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, ieşirile de capital din Rusia ar putea să se situeze la 80 de miliarde de dolari în 2015, după ce în 2014 ieşirile de capital s-au situat la 151 miliarde de dolari.