Banca Mondială se aşteaptă la o scădere treptată a remitenţelor din cauza virusului
Conform unui raport publicat joi de Banca Mondială, remitenţele către ţările cu venituri mici şi medii vor scădea cu 7,2% în 2020, până la 508 miliarde dolari. Comparativ, în luna aprilie Banca Mondială miza pe un declin de 19,7%. Această scăderea mai mică decât se preconiza a remitenţelor în 2020 se explică în parte şi prin trecerea de la remitenţele informale transportate fizic cu prilejul călătoriilor spre remitenţele formale trimise digital, susţine Banca Mondială. De asemenea, unii emigranţi au putut şi să acceseze sistemele de transfer de numerar în ţările în care lucrează.
Cu toate acestea, pentru anul următor instituţia financiară internaţională mizează pe o nouă scădere de 7,5% a remitenţelor, până la 470 miliarde dolari, comparativ cu estimarea anterioară care prognoza o revenire de 5,6%.
Pe regiuni, Banca Mondială se aşteaptă ca Europa şi Asia de Est să fie cele mai afectate în 2020 în 2021, cu o diminuare a remitenţelor de 16%, respectiv 11%.
„Impactul COVID-19 este omniprezent atunci când este văzut din perspectiva migraţiei deoarece afectează emigranţii şi familiile lor care se bazează pe remitenţe”, a declarat vicepreşedintele pentru dezvoltare umană la Banca Mondială, Mamta Murthi, adăugând că instituţia financiară internaţională va continua să lucreze cu partenerii şi ţările pentru a menţine remitenţele.
Remitenţele sunt o sursă vitală de finanţare externă pentru ţările cu venituri mici şi medii, cu un nivel care a atins un nivel record de 548 miliarde dolari anul trecut, mai mare decât investiţiile străine directe de 543 miliarde dolari şi asistenţa externă pentru dezvoltare în valoare de aproximativ 166 miliarde dolari.