Banca Mondială: Țările sărace au plătit în 2023 suma record de 1.400 de miliarde de dolari în contul datoriilor externe

Ţările în curs de dezvoltare au plătit anul trecut o sumă record de 1.400 de miliarde de dolari pentru serviciul datoriei externe, din cauza dobânzilor foarte mari, arată un raport publicat marţi de Banca Mondială, informează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - mar, 03 dec. 2024, 17:33
Banca Mondială: Țările sărace au plătit în 2023 suma record de 1.400 de miliarde de dolari în contul datoriilor externe

În rândul acestor ţări, cele mai sărace şi mai vulnerabile ţări au cheltuit numai ele suma record de 96,2 miliarde de dolari pentru serviciul datoriei externe, dintre care aproape 35 de miliarde de dolari au reprezentat dobânzile, de asemenea un nivel record. Aceste ţări sunt eligibile să primească un împrumut de la Asociaţia Internaţională de Dezvoltare (IDA), o agenţie din cadrul Băncii Mondiale care acordă împrumuturi celor mai sărace ţări.

Dobânzile ridicate au dus costurile cu dobânzile la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani, precizează Banca Mondială, care a arătat că nivelul dobânzilor plătite pentru împrumuturile contractate de la creditorii oficiali s-a dublat, trecând de 4%.

Dobânzile care se aplică pentru împrumuturile de la creditorii privaţi sunt şi mai mari, atingând 6%, cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani.

Chiar dacă dobânzile de referinţă au început să scadă în numeroase economii avansate, inclusiv în SUA, pe ansamblu „ele ar trebui să rămână superioare mediei din cursul deceniului de dinainte de Covid-19”, a estimat Banca Mondială într-un comunicat de presă.

„Cu excepţia fondurilor de la Banca Mondială şi alte instituţii multilaterale, banii ies din economiile sărace în condiţiile în care ar trebui să intre”, a declarat economistul şef al Băncii Mondiale, Indermit Gill.

Pe acest fundal al costurilor ridicate cu serviciul datoriei externe, numeroase ţări în curs de dezvoltare s-au împrumutat mai mult de la instituţii multilaterale, precum Banca Mondială, ceea ce a pus şi mai multe presiuni asupra finanţelor lor.

„În ţările sărace puternic îndatorate, băncile multilaterale şi de dezvoltare joacă în prezent rolul de creditor de ultimă instanţă, un rol pentru care ele nu au fost concepute”, a adăugat Indermit Gill.

Grupul Băncii Mondiale, una dintre cele mai mari surse de finanţare şi expertiză pentru ţările în curs de dezvoltare, ia măsuri rapide şi complexe pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să îşi consolideze reacţia faţă de provocările generate de pandemie.

Te-ar mai putea interesa și
Canada ar trebui să fuzioneze cu SUA, a spus Trump la aflarea știrii demisiei lui Trudeau
Canada ar trebui să fuzioneze cu SUA, a spus Trump la aflarea știrii demisiei lui Trudeau
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a afirmat luni, într-un mesaj pe reţeaua sa socială după anunţul demisiei prim-ministrului canadian Justin Trudeau, că este în interesul Canadei să......
Congresul american a certificat victoria lui Donald Trump în alegerile din noiembrie
Congresul american a certificat victoria lui Donald Trump în alegerile din noiembrie
Congresul Statelor Unite a certificat în mod oficial luni victoria candidatului republican Donald Trump în alegerile prezidenţiale ...
Peste 51.000 de  gospodării fără gaze natule și 1.500 de apartamente fără încălzire în Transnistria
Peste 51.000 de gospodării fără gaze natule și 1.500 de apartamente fără încălzire în Transnistria
Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă ...
Reuniunea dintre Slovacia și Ucraina pe tema trazitului de gaze rusești, care ar fi trebuit să se desfășoare marți, a fost anulată
Reuniunea dintre Slovacia și Ucraina pe tema trazitului de gaze rusești, care ar fi trebuit să se desfășoare marți, ...
Comisia Europeană a anulat o întâlnire a delegaţiilor slovacă şi ucraineană cu reprezentanţi ai Comisiei ce urma ...