Banca Mondială vrea un plan de reconstrucţie pentru Siria şi statele vecine
‘Comunitatea internaţională, inclusiv grupul Băncii Mondiale, Organizaţia Naţiunilor Unite şi principalii donatori trebuie să pună la punct un plan care să ajute nu numai la reconstrucţia Siriei dar şi Libanul, Iordania, Turcia şi Irakul, pentru ca aceste state să-şi revină de pe urma efectelor războiului’, a declarat Jim Yong Kim cu ocazia unei vizite în Liban, ţară care adăposteşte deja peste un milion de refugiaţi sirieni şi care a pierdut miliarde de dolari ca urmare a războiului civil din Siria.
Cei trei ani de război civil din Siria au dus la o prăbuşire a producţiei industriale şi agricole iar aproape două treimi din populaţie trăieşte într-o sărăcie extremă, potrivit unui raport publicat săptămâna trecută de ONU. Studiul estimează că de la începutul conflictului civil, în anul 2011, şi până în prezent Produsul Intern Brut al Siriei s-a contractat cu aproape 40%. În plus, aproape jumătate din forţa de muncă a Siriei este în şomaj iar pierderile cauzate de acest conflict, pe baza estimărilor pagubelor suferite de clădirile rezidenţiale şi publice, se ridică la 143,8 miliarde de dolari.
‘Trebuie să ne angajăm că vom pregăti planuri concrete pentru ziua când armele vor tăcea iar un Guvern recunoscut la nivel internaţional va asigura pacea şi stabilitatea’, a spus Jim Yong Kim. Acesta a făcut o paralelă între actualele turbulenţe din Orientul Mijlociu şi situaţia din Europa la finele celui de-al doilea război mondial precum şi la reuniunea aliaţilor de la Bretton Woods din 1944 când au fost puse bazele pentru reconstrucţia economiei globale după război. ‘Astăzi ar trebui să fie momentul 1944 pentru Siria şi lumea arabă’ a apreciat Kim.
Cel de-al doilea război mondial s-a încheiat în Europa la mai puţin de un an de la reuniunea de la Bretton Woods. Jim Yong Kim nu a spus ce vor face Banca Mondială şi alţi donatori pentru a ajuta Siria dacă conflictul intern se va prelungi timp de mai mulţi ani. A