Deşi guvernul de la Viena susţine că Austria a fost una din ţările care au reacţionat cel mai rapid la criza coroanvirsului, introducând carantina în urmă cu şapte săptâmâni, şi de asemenea prima care a început relaxarea, la data de 14 aprilie, Holzmann a subliniat că Banca Naţională a Austriei a fost nevoită să îşi revizuiască estimările referitoare la amploarea contracţiei.
„Estimarea anterioară se baza pe un scenariu moderat, privind o perioadă de izolare de cinci săptămâni şi o perioadă de redeschidere treptată de cinci săptămâni. Aceste condiţii s-au modificat între timp” a declarat Robert Holzmann într-un interviu pentru cotidianul Salzburger Nachrichten.
„Scenariul nostru actual, care pleacă de la ipoteza unei perioade de izolare de 13 săptămâni, urmată de o fază de relaxare de 10 săptămâni, preconizează o scădere economică de opt procente” a dezvăluit Robert Holzmann. „Sperăm ca adevărul va fi undeva între aceste două scenarii şi că izolarea şi faza de relaxare vor trece mai rapid” a adăugat guvernatorul ONB.
La rândul său, institutul de studii economice Wifo, care calculează datele privind PIB-ul pentru Guvernul de la Viena, a estimat şi el săptămâna trecută că Produsul Intern Brut va scădea cu 5,2% în acest an, adăugând însă că în conformitate cu un scenariu pesimist contracţie ar putea fi de aproximativ 7,5%.
Coaliţia guvernamentală din Austria a anunţat un pachet de sprijin în valoare de 38 de miliarde de euro, destinat să ţină companiile şi economia pe linia de plutire, precum şi să limiteze creşterea ratei şomajului. În prezent cabinetul de la Viena pune la punct un pachet de investiţii destinat să stimuleze creşterea economică, pachet care va include reduceri de taxe pentru cei cu venituri medii şi mici precum şi cheltuieli pentru măsuri de protecţie a mediului.
„Măsurile planificate deja ar trebui accelerate. Este vorba de măsuri privind politicile climatice, furnizorii de energie alternativă, transporturile publice. Ar trebui pus un accent mai mare pe digitalizare” a apreciat Robert Holzmann.