Într-un raport publicate pe site-ul BNB se arată că majorarea costurilor cu forţa de muncă (în contextul deficitului de angajaţi) şi consumul privat vor continua să exercite o presiune ascendentă asupra preţurilor de consum. În pofida acestor evoluţii, scăderea inflaţiei ar urma să fie tendinţa generală.
În iunie, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 2,8%. după avansul din 2023, în special în sectorul alimentar şi al serviciilor. Cu toate acestea, factorii interni, cum ar fi majorarea costurilor cu forţa de muncă şi cererea internă solidă afectează semnificativ evoluţia inflaţiei.
În primul trimestru din 2024, PIB-ul Bulgariei a crescut cu 0,4% comparativ cu precedentele trei luni, şi cu 1,9 faţă de perioada similară din 2023. Datele BNB sugerează că avansul economiei a accelerat uşor în trimestrul diu din 2024, iar în următoarele trimestre expansiunea ar urma să continue, sprijinită de cererea internă solidă majorarea cererii externe pentru bunurile şi serviciile bulgare.
În plus, în primele cinci luni din 2024, creşterea anuală a depozitelor bancare a rămas solidă, ajungând la 9,3% la 30 mai 2024. Depozitele gospodăriilor au fost factorii principali care au contribuit la această creştere, reflectând veniturile robuste ale angajaţilor şi preferinţa pentru economisire. Creşterea depozitelor gospodăriilor a accelerat la 11,7% în ritm anual.
Şi creditarea gospodăriilor a crescut cu 18,8% în mai, factorii principali care au contribuit la această creştere fiind creditele ipotecare şi cele de consum. Majorarea veniturilor angajaţilor şi dobânzile scăzute au sprijinit majorarea cererii de credite ipotecare.