Banca Naţională a Elveţiei a achiziţionat valută de 88 de miliarde de dolari pentru a deprecia moneda naţională

Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a achiziţionat anul trecut valută în valoare de 86,1 miliarde de franci elveţieni (88 miliarde de dolari), pentru a deprecia moneda naţională, conform raportului anual dat joi publicităţii, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 24 mart. 2016, 10:23
Banca Naţională a Elveţiei a achiziţionat valută de 88 de miliarde de dolari pentru a deprecia moneda naţională

În 2014, SNB a cheltuit 25,8 miliarde de franci elveţieni pe intervenţii pe piaţa valutară, după ce, în 2013, nu a efectuat achiziţii.

Moneda elveţiană tinde să se aprecieze ca urmare a politicii monetare expansive din zona euro şi a turbulenţelor de pe pieţele financiare.

‘Majoritatea achiziţiilor au fost efectuate în ianuarie 2015. În restul anului, SNB a rămas activă pe pieţele valutare pentru a influenţa evoluţia cursului de schimb, când a fost necesar’, se arată în raportul Băncii Naţionale a Elveţiei.

Intervenţiile pe piaţa valutară şi ratele negative ale dobânzilor sunt principalele instrumente ale SNB pentru a proteja economia orientată spre export de efectele aprecierii prea semnificative a francului elveţian. Dacă SNB cumpără valută, cum ar fi euro sau dolari, ajută la deprecierea monedei naţionale faţă de alte valute.

Compensaţiile salariale primite anul trecut de preşedintele Băncii Naţionale a Elveţiei, Thomas Jordan, s-au ridicat la 1,15 milioane de franci elveţieni, faţă de 1,14 milioane în 2014.

Luna aceasta, Banca Naţională a Elveţiei a decis să menţină nemodificată dobânda de bază şi a promis că va interveni pe pieţele valutare pentru a slăbi francul pe care l-a calificat ca fiind ‘semnificativ supraevaluat’.

SNB a menţinut atât dobânda interbancară Libor, pentru împrumuturi pe o perioadă de 3 luni, la un interval cuprins între minus 1,25% şi minus 0,25%, precum şi dobânda la depozite la minus 0,75%.

Prin decizia de a menţine nemodificat costul creditului, preşedintele SNB, Thomas Jordan, şi colegii săi s-au distanţat de Banca Centrală Europeană, care, în martie, a majorat stimulentele, ceea ce ar putea pune noi presiuni asupra francului elveţian în raport cu moneda euro.

Având în vedere estimările mai puţin favorabile cu privire la economia mondială, SNB şi-a revizuit estimările privind creşterea economică înregistrată de Elveţia în acest an până la un interval cuprins între 1 şi 1,5% de la aproximativ 1,5% cât estima anterior. De asemenea, SNB şi-a revizuit în scădere şi prognoza de inflaţie pentru acest an până la minus 0,8%, de la minus 0,5% anterior. Prognoza de inflaţie pentru 2017 a fost coborâtă la 0,1%, de la 0,3% anterior.

Banca Naţională a Elveţiei se confruntă cu efectele francului puternic după ce, la data de 15 ianuarie 2015, a eliminat pragul de 1,20 franci pentru un euro. Eliminarea pragului a dus la aprecierea francului cu 13% în raport cu moneda euro, ceea ce a creat probleme pentru exportatorii elveţieni. Pentru a reduce apetitul pentru franci, SNB a introdus dobânzi negative la depozitele în franci ale băncilor comerciale.

Te-ar mai putea interesa și
Vinurile roșii franțuzești se confruntă cu un declin „existenţial”, din cauza schimbării gusturilor printre consumatorii tineri
Vinurile roșii franțuzești se confruntă cu un declin „existenţial”, din cauza schimbării gusturilor printre ...
Vinurile roşii franţuzeşti se confruntă cu un declin "existenţial" dacă nu se adaptează, pentru că generaţiile tinere optează din ce în ce mai mult spre alte băuturi sau resping complet......
Ministerul Dezvoltării a publicat în dezbatere publică priorităţile pentru Programul Anghel Saligny
Ministerul Dezvoltării a publicat în dezbatere publică priorităţile pentru Programul Anghel Saligny
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a publicat vineri, spre dezbatere publică, un proiect ...
„Jos mâinile de pe democraţia noastră, domnule Musk!”. Vicecancelarul Robert Habeck îl avertizează pe cel mai bogat om din lume să nu se implice în alegerile din Germania
„Jos mâinile de pe democraţia noastră, domnule Musk!”. Vicecancelarul Robert Habeck îl avertizează pe cel ...
Vicecancelarul german Robert Habeck l-a avertizat vineri pe miliardarul american Elon Musk să nu se amestece în viitoarele ...
Constructorul american de mașini electrice Rivian a raportat vânzări peste așteptări în trimestrul IV din 2024
Constructorul american de mașini electrice Rivian a raportat vânzări peste așteptări în trimestrul IV din 2024
Producătorul american de automobile electrice Rivian a raportat vineri vânzări peşte aşteptări în trimestrul al patrulea, ...