În perioada ianuarie – septembrie 2016, SNB a realizat un profit de 20,3 miliarde de franci elveţieni de pe urma investiţiilor valutare de 666,2 miliarde de franci elveţieni şi un câştig de 7,5 miliarde de franci elveţieni de pe urma deţinerilor de aur.
Rezultatele sunt, de asemenea, sprijinite de profitul mai ridicat de pe urma ratelor negative ale dobânzilor, care a urcat la 1,1 miliarde de franci elveţieni, de la 843 milioane de franci elveţieni în primele nouă luni din 2015.
La fel ca majoritatea băncilor centrale, SNB are drept sarcină principală asigurarea stabilităţii preţurilor şi nu este obligată să facă profit. Însă, legal, Banca Naţională a Elveţiei are statutul unei corporaţii în care majoritatea acţiunilor sunt deţinute de Guvernul federal elveţian şi de cele 26 de cantoane. Există, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privaţi care primesc dividende, dar care beneficiază de drepturi de vot extrem de limitate.
În iunie, SNB a decis să menţină atât dobânda interbancară Libor, pentru împrumuturi pe o perioadă de 3 luni, la un interval cuprins între minus 1,25% şi minus 0,25%, precum şi dobânda la depozite la minus 0,75%.