SNB a menţinut atât dobânda interbancară Libor, pentru împrumuturi pe o perioadă de 3 luni, la un interval cuprins între minus 1,25% şi minus 0,25%, precum şi dobânda la depozite la minus 0,75%.
‘Ratele negative ale dobânzilor şi disponibilitatea SNB de a interveni pe pieţele valutare au menirea de a face investiţiile în franci elveţieni mai puţin atractive, şi, prin urmare, de a atenua presiunile asupra monedei naţionale’, se arată în comunicatul SNB.
SNB utilizează dobânzile negative cumulate cu achiziţiile de valută pentru a slăbi francul şi a proteja exporturile spre zona euro, cel mai mare partener comercial al Elveţiei
‘Problemele structurale cu care se confruntă unele economii avansate – cum ar fi sistemul financiar fragil, nivelul ridicat al datoriei publice şi potenţialul scăzut de creştere – ar putea înrăutăţi estimările de creştere ale economiei mondiale. La acestea se adaugă multitudinea de incertitudini politice. În primul rând, este neclară direcţia în care se va îndrepta economia SUA după scrutinul electoral. În al doilea rând, în unele state din zona euro vor avea loc anul viitor alegeri importante. Şi, în al treilea rând, negocierile privind ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit) vor fi probabil complexe şi dificile’, a afirmat preşedintele SNB, Thomas Jordan.