Potrivit rezultatelor anuale preliminare publicate joi, SNB a realizat în 2019 un profit de aproximativ 40 de miliarde de franci de pe urma poziţiilor valutare şi un câştig de 6,9 miliarde franci de pe urma deţinerilor de aur. Graţie profitului total de 49 miliarde franci realizat anul trecut, după pierderile de 15 miliarde franci în 2018, Banca Naţională a Elveţiei va plăti dividende în valoare de două miliarde de franci către guvernele şi cantoanele elveţiene şi va purta discuţii cu Ministerul de Finanţe cu privire la alte posibile distribuiri pentru 2019 şi 2020.
Realizarea de profit nu face parte din mandatul Băncii Naţionale a Elveţiei, care se concentrează pe stabilitatea preţurilor şi susţinerea economiei elveţiene. Pentru a-şi atinge obiectivele, banca centrală a Elveţiei a derulat o campanie îndelungată destinată reducerii valorii francului, o monedă căutată de investitori în perioade de incertitudine geopolitică, dar a cărei apreciere afectează economia elveţiană dependentă de exporturi.
Profitul semnificativ realizat de SNB reflectă câştigurile generate de banca centrală a Elveţiei de pe urma pachetului semnificativ de acţiuni şi obligaţiuni pe care le-a cumpărat pentru a slăbi francul. La finele lui 2019, investiţiile în valută ale SNB se ridicau la peste 804 miliarde franci, o valoare mai mare decât întreaga economie elveţiană.