Banca Naţională a Elveţiei şi-a exprimat disponibilitatea de a interveni pe pieţele valutare

Banca Naţională a Elveţiei are spaţiu de manevră pentru a interveni pe pieţele valutare, francul elveţian fiind considerat supraevaluat în raport cu euro, a afirmat, luni, preşedintele SNB, Thomas Jordan, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 01 aug. 2016, 10:20
Banca Naţională a Elveţiei şi-a exprimat disponibilitatea de a interveni pe pieţele valutare

‘Suntem convinşi că, ţinând cont de actuala situaţie dificilă cu supraevaluarea francului elveţian şi de inflaţia negativă, actuala abordare este cea potrivită – o politică monetară expansionistă, cu rate negative ale dobânzilor, şi disponibilitatea de a interveni pe pieţele valutare’, a declarat Thomas Jordan, la o conferinţă bancară internaţională care a avut loc în Bali.

Luna trecută, Banca Naţională a Elveţiei a decis să menţină nemodificată dobânda de bază, în linie cu estimările analiştilor, şi a avertizat că ‘referendumul din Marea Britanie ar putea provoca sporirea incertitudinilor şi a turbulenţelor.

SNB a menţinut atât dobânda interbancară Libor, pentru împrumuturi pe o perioadă de 3 luni, la un interval cuprins între minus 1,25% şi minus 0,25%, precum şi dobânda la depozite la minus 0,75%.

Deşi exporturile Elveţiei către Marea Britanie au reprezentat anul trecut doar o treime din nivelul exporturilor către Germania, turbulenţele de pe pieţele financiare cauzate de Brexit ar putea afecta Elveţia.

Banca Naţională a Elveţiei se aşteaptă ca în acest an rata inflaţiei să se situeze la minus 0,4%, urmând să ajungă la 0,3% în 2017 şi 0,9% în 2018.

SNB utilizează dobânzile negative cumulate cu achiziţiile de valută pentru a slăbi francul şi a proteja exporturile spre zona euro, cel mai mare partener comercial al Elveţiei.

În 24 iunie, SNB a confirmat că a intervenit pe piaţa valutară pentru a slăbi francul, care s-a apreciat semnificativ în raport cu moneda euro după decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană (Brexit).

După anunţarea rezultatelor Referendumului din 23 iunie, francul elveţian, considerat ca o valoare de refugiu, a atins cel mai ridicat nivel în raport cu moneda euro de după luna august 2015 şi totodată a înregistrat cea mai mare creştere zilnică de la eliminarea pragului cursului de schimb în data de 15 ianuarie 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi la Wroclaw (Polonia) un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între......
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 de milioane de lei
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 ...
Societatea Electrica S.A. anunță investitorii de la Bursa de Valori București că în primul semestru din 2024 a înregistrat ...
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Electrica, funcţie pe care o ...
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia va începe negocierile pentru achiziţia unei a patra fregate Belharra din Franţa pentru a-şi consolida forţele ...