Banca Naţională a Elveţiei va menţine ratele negative ale dobânzilor pentru a preveni aprecierea excesivă a francului

Ratele negative ale dobânzilor rămân fundamentale pentru politica monetară stabilită de Banca Naţională a Elveţiei (SNB), prevenind orice apreciere excesivă a francului elveţian, a afirmat duminică Fritz Zurbruegg, vicepreşedintele SNB, într-un interviu acordat săptămânalului NZZ am Sonntag, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 16 ian. 2017, 05:10
Banca Naţională a Elveţiei va menţine ratele negative ale dobânzilor pentru a preveni aprecierea excesivă a francului

Rezerva Federală a SUA (Fed) a început să majoreze gradual ratele dobânzilor dar nivelul redus al inflaţiei din zona euro face puţin probabilă o creştere în viitorul apropiat a dobânzii de către Banca Centrală Europeană (BCE).

‘Majorarea ratelor dobânzii în SUA reprezintă un semn pozitiv şi arată că perspectivele economice s-au îmbunătăţit. Pentru noi, oricum, Europa este mult mai importantă şi BCE încă nu şi-a normalizat politica monetară. Este important pentru noi să menţinem diferenţa faţă de ratele dobânzii din zona euro’, a explicat Fritz Zurbruegg.

Acesta a adăugat că intervenţia pe pieţele valutare reprezintă o parte integrală din abordarea SNB menită să ţină sub control aprecierea francului elveţian, deşi banca nu publică detaliile privind intervenţiile.

Deţinerile de valută ale SNB au urcat anul trecut la aproximativ 645 de miliarde de franci elveţieni, un nivel similar cu cel al economiei ţării. Dar nu există presiuni asupra Băncii Elveţiei să-şi reducă rezervele, a declarat vicepreşedintele SNB.

‘Atât timp cât nu poate fi exclusă posibilitatea ca reducerea rezervelor valutare să aibă un impact negativ asupra politicii monetare a SNB, cu certitudine nu vom începe reducerea rezervelor’, a apreciat Zurbruegg.

În decembrie, Banca Naţională a Elveţiei a decis să menţină nemodificată dobânda de bază, în linie cu estimările analiştilor, şi şi-a menţinut disponibilitatea de a interveni pe pieţele valutare dacă va fi necesar.

SNB a menţinut atât dobânda interbancară Libor, pentru împrumuturi pe o perioadă de 3 luni, la un interval cuprins între minus 1,25% şi minus 0,25%, precum şi dobânda la depozite la minus 0,75%.

SNB utilizează dobânzile negative cumulate cu achiziţiile de valută pentru a slăbi francul şi a proteja exporturile spre zona euro, cel mai mare partener comercial al Elveţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Telekom Romania Mobile anunță noile oferte de sărbători
Telekom Romania Mobile anunță noile oferte de sărbători
Telekom Romania Mobile a pregătit de sărbători oferte și cadouri pentru cei dragi, într-o promoție special creată pentru această perioadă, care are ca mesaj „Ne conectăm cu adevărat......
Autoritatea de concurență din Cehia investighează o posibilă înțelegere intre CEZ, EPH şi Veolia Energie la licitația pentru construirea de noi centrale elctrice
Autoritatea de concurență din Cehia investighează o posibilă înțelegere intre CEZ, EPH şi Veolia Energie la licitația ...
Consiliul Concurenţei din Cehia (UOHS) analizează o potenţială înţelegere anticoncurenţială între producătorii ...
Noul ministru german de Finanțe critică tentativa de preluare ostilă a UniCredit de către Commerzbank
Noul ministru german de Finanțe critică tentativa de preluare ostilă a UniCredit de către Commerzbank
Noul ministrul german de Finanţe, Jörg Kukies (foto), a folosit primul său discurs public de la preluarea mandatului pentru ...
MEDCITY începe lucrările la primul hub medical dedicat din Timișoara
MEDCITY începe lucrările la primul hub medical dedicat din Timișoara
MEDCITY, singurul dezvoltator din România ce activează exclusiv în dezvoltarea unor concepte imobiliare dedicate domeniului ...