„Cu ocazia acestei frumoase sărbători, Banca Naţională a realizat o emisiune jubiliară. Este vorba despre lansarea în circuitul numismatic a monedei de argint dedicată împlinirii a 145 de ani de la înfiinţarea Monetăriei Statului. Este emisiunea Băncii Naţionale, făcută chiar de Monetărie. S-au autosărbătorit prin noi. Aversul monedei reprezintă o compoziţie ce ilustrează începuturile şi prezentul Monetăriei Statului, câteva monede bătute după înfiinţarea ei, printre care se află cele de un leu şi cu cea de 20 de lei (…) Valoarea nominală este de 10 lei, stema României şi anul de emisiune 2015. Reversul monedei redă imaginea unei prese monetare din secolul al XIX-lea, reprezentată pe o medalie gravată pe cant cu inscripţia Monetăria Statului, portretul şi semnătura regelui Carol I şi inscripţia 145 de ani, anul înfiinţării Monetăriei, 1870. Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 250 de monede”, a menţionat guvernatorul BNR.
Acesta a adăugat că monedele de argint dedicate împlinirii a 145 de la înfiinţarea Monetăriei Statului au putere circulatorie pe teritoriul României.
Potrivit directorului general al Monetăriei Statului, Octavian Schen, instituţia şi-a propus în 2016 să achiziţioneze prese monetare pentru a deveni „competitorii celorlalte monetării din Europa”.
„Monetăria Statului şi-a propus în 2016 achiziţia unor prese monetare pentru că trebuie să ne ridicăm la standarde europene, să devenim competitorii celorlalte monetării din Europa. Ne propunem să achiziţionăm prese. Acestea trebuie să fie, până la urmă, uneltele cele mai bune, pentru că în ultimul timp Monetăria Statului produce monede comemorative din ce în ce mai apreciate. Am căutat din 1995 să dezvoltăm producţia comemorativă la iniţiativa BNR. În prezent suntem, poate, singura Monetărie din Europa care are un număr de peste 12 emisiuni pe an de monedă comemorativă, iar calitatea este foarte bună”, a precizat directorul general al Monetăriei Statului.