Banca Națională a Rusiei a majorat dobânda de referință cu 1%, în ciuda faptului că și-a modificat în sus perspectivele privind creșterea economică din acest an
Banca Rusiei a decis vineri să majoreze dobânda de bază, de la 7,5% până la 8,5%, o majorare a cărei amploare i-a surprins pe analişti, care mizau pe o creştere de doar 50 de puncte de bază. Acesta este prima majorare a costului creditului decisă de Banca Rusiei după cea adoptată în regim de urgenţă în luna februarie a anului trecut, imediat după invadarea Ucrainei. Începând de atunci şi până în luna septembrie a anului trecut, Banca Rusiei a redus gradual dobânda de bază.
„Riscurile pro-inflaţioniste au crescut semnificativ pe termen mediu. Majorarea cererii interne depăşeşte capacitatea de extindere a producţiei inclusiv din cauza resurselor limitate de mână de lucru disponibile”, a informat Banca Rusiei într-un comunicat de presă.
O dobândă de referinţă mai mare duce la costuri mai mari cu împrumuturile şi poate încetini creşterea economică, dar cu toate acestea vineri Banca centrală a Rusiei a anunţat că, pe ansamblul acestui an, se aşteaptă la o creştere economică cuprinsă între 1,5% şi 2,5%, faţă de prognoza anterioară de creştere cuprinsă între 0,5% şi 2%.
Creşterea cheltuielilor cu apărarea a impulsionat sectorul industrial rusesc, însă economiştii avertizează că, pe termen lung, perspectivele economice ale Rusiei sunt limitate, fiind afectate de sancţiunile economice impuse de Occident ca răspuns la invadarea Ucrainei.
De asemenea, Banca centrală a Rusiei şi-a majorat şi prognoza de inflaţie la final de an, până la 5% – 6,5% de la 4,5% – 6,5% anterior, în timp ce estimările referitoare la surplusul de cont curent al Rusiei pentru anul 2023 au fost revizuite în jos, până la 26 de miliarde de dolari, de la 47 de miliarde de dolari anterior.