Rusia va bloca vânzarea subsidiarelor ruseşti ale băncilor străine atâta timp cât băncile ruseşti în străinătate nu pot funcţiona normal, a declarat în 15 iulie adjunctul ministrului rus de Finanţe, Alexei Moiseev, pentru agenţia Interfax, preluată de Reuters.
Grupurile bancare italiene UniCredit şi Intesa, banca americană Citi şi Raiffeisen din Austria analizează opţiunile de a ieşi din Rusia, în timp ce altele, cum ar fi Societe Generale şi HSBC, au găsit o metodă.
„Fiecare decizie va fi luată individual”, a răspuns Nabiullina la o conferinţa de presă, când a fost întrebată de propunerea ministrului rus de Finanţe, adăugând că va fi luată în calcul poziţia autorităţilor occidentale de reglementare faţă de subsidiarele băncilor ruseşti, când vor fi analizate vânzările interne.
Anterior, alte surse au dezvăluit pentru Reuters că Banca Centrală a Rusiei rezistă solicitărilor venite din partea băncilor comerciale ruseşti care vor să preia afacerile locale ale băncilor străine, fiind îngrijorată, printre altele, că o astfel de preluare ar putea să îi determine pe deponenţii ruşi să îşi scoată economiile din bănci.
„În prezent, nu sunt motive pentru introducerea unei conduceri externe a subsidiarelor băncilor străine”, a afirmat Nabiullina.
De asemenea, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei a declarat că instituţia nu a primit solicitări din partea HSBC şi Expobank pentru a aproba un posibil acord.
HSBC anunţase joi că-şi vinde subsidiara din Rusia către Expobank. „În urma unei revizuiri strategice, HSBC a semnat un acord privind vânzarea HSBC Bank LLC către Expobank JSC”, a anunţat un purtător de cuvânt al grupului bancar britanic.
Afacerea HSBC în Rusia era axată pe servicii bancare destinate companiilor, oferind o gamă largă de servicii de creditare şi investiţii bancare clienţilor din Rusia şi de peste hotare.
Grupul bancar britanic, care avea în Rusia aproximativ 200 de angajaţi, nu a dat publicităţii valoarea tranzacţiei.
Recent, directorul financiar al HSBC, Ewen Stevenson, anunţa că veniturile băncii în Rusia se situează la aproximativ 15 milioane de dolari.
La finalul lui 2021, băncile străine controlau 11% din totalul capitalului bancar din Rusia, arată cele mai recente date ale Băncii Centrale.
Occidentul a impus sancţiuni fără precedent sectorului bancar rusesc ca răspuns la invazia Ucrainei, blocând accesul marilor bănci ruseşti la sistemul global de plăţi SWIFT şi limitând capacitatea lor de a opera cu valută.