Banca Națională a Serbiei a redus dobânda de referință pentru a doua lună consecutiv

Banca Naţională a Serbiei a redus pentru a doua oară dobânda în tot atâtea luni, după ce inflaţia a revenit în intervalul ţintă al NBS, iar Banca Centrală Europeană a deschis calea relaxării politicii monetare, transmite Bloomberg, relatează Agerpres.
AGERPRES - joi, 11 iul. 2024, 21:01
Banca Națională a Serbiei a redus dobânda de referință pentru a doua lună consecutiv

Joi, Banca Naţională a Serbiei a redus dobânda cu 25 puncte de bază, la 6%, în linie cu estimările analiştilor intervievaţi de Bloomberg.

În mai, rata anuală a inflaţiei a revenit în partea superioară a marjei de toleranţă a NBS, de 1,5% şi 4,5%, şi se estimează un nivel de 4,2% în iunie. Inflaţia de bază, care exclude preţurile volatile, precum cele la alimente şi energie, s-a situat la 5% în mai. Oficiul de Statistică va publica vineri datele privind inflaţia în iunie.

Relaxarea politicii monetare vine”după o traiectorie descendentă a inflaţiei şi revenirea ei la obiectivul stabilit de NBS în mai”, se arată într-un comunicat al instituţiei, dat publicităţii după anunţarea reducerii dobânzii.

În mai, Banca Naţională a Serbiei a redus dobânda pentru prima dată din 2020, la 6,25%. Oficialii au menţinut dobânzile nemodificate timp de zece luni, după ce în aprilie 2022 au demarat înăsprirea politicii monetare. În martie 2023 inflaţia depăşise 16%.

În pofida campaniei de înăsprire a politicii monetare, economia a crescut în fiecare trimestru din 2023, cu un avans de 4,7% în primele trei luni din acest an depăşind majoritatea previziunilor. Ministrul de Finanţe, Sinisa Mali, se aşteaptă la o creştere în acest an de aproximativ 4%.

Joi, Banca Naţională a Serbiei a apreciat că este posibil ca avansul PIB-ului în 2024 să depăşească estimarea de 3,5% din mai. Cererea internă, majorarea pensiilor şi a salariilor, cheltuielile masive de capital ale guvernului sunt motoarele creşterii economice.

Economistul Mauro Giorgio Marrano de la UniCredit se aşteaptă la reducerea dobânzii la 5,5% până la finalul anului şi la 4,5% în 2025.

Sursa foto: Wikipedia

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi,......
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei a semnat joi două contracte de finanțare prin PNRR pentru dezvoltarea de instalații de stocare
Ministrul Energiei Sebastian Burduja a semnat joi două contracte de finanţare prin Investiţia 4.3 şi un contract prin ...