Confruntându-se cu o inflaţie galopantă şi o monedă în cădere liberă, autorităţile din ţara vecină se luptă în paralel cu Comisia Europeană, pentru a obţine deblocarea unor subvenţii în valoare de 7,2 miliarde de euro din planul de relansare, însă deblocarea fondurilor este suspendată din cauza luptei insuficiente împotriva corupţiei.
În data de 28 iunie, Banca Naţională a Ungariei a majorat dobânda cheie cu 185 de puncte de bază, ducând-o la 7,75%, cel mai ridicat nivel de după criza financiară mondială din 2008.
Noua majorare a costului creditului, decisă la reuniunea extraordinară a Comitetului de politică monetară care a avut loc marţi, se justifică prin „necesitatea de a ancora previziunile de inflaţie”, a informat NBH, într-un comunicat de presă.
De mai multe luni Ungaria înregistrează o rată a inflaţiei de două cifre, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, în pofida măsurilor de plafonare a preţurilor decise de premierul Viktor Orban.
Potrivit analiştilor, noua majorare semnificativă a dobânzii de politică monetară vizează şi stabilizarea cursului de schimb al forintului, care s-a depreciat în raport cu moneda euro în ultimele săptămâni din cauza incertitudinilor cu privire la blocarea fondurilor europene.