„ING finanţează companii poluante cu mai mulţi bani decât toate celelalte bănci din Ţările de Jos”, a explicat ONG-ul într-un comunicat de presă.
Milieudefensie vrea ca ING să îşi reducă la jumătate emisiile în 2030 comparativ cu 2019 şi să „pună capăt colaborării cu companiile poluante care pun viitorul nostru în pericol”. „Solicitarea acoperă toate emisiile ING, inclusiv cele ale companiilor poluante cu care banca face afaceri precum cele din sectorul petrolului şi gazelor”, a adăugat ONG-ul.
În 2021, un tribunal de la Haga a ordonat grupului petrolier Shell să îşi reducă emisiile de CO2 cu 45% până în 2030, acuzând compania că contribuie la consecinţele dezastruoase ale schimbărilor climatice. Potrivit activiştilor de mediu acesta a fost un verdict istoric, fiind pentru prima dată când o companie a fost obligată de justiţie să îşi alinieze politica cu acordurile de la Paris cu privire la climă din 2015.
Luna trecută, ING a anunţat eliminarea progresivă a finanţării activităţilor din domeniul petrolului şi gazelor naturale până în 2040 şi de asemenea triplarea finanţărilor acordate energiilor regenerabile până în 2025. Acest anunţ este doar un „mic pas” în direcţia corectă, apreciază Milieudefensie, care consideră în continuare că politica ING este „inadecvată”.
ING Group este instituţie financiară internaţională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 38 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţări. Înfiinţată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, cu peste 1,7 milioane de clienţi din trei segmente de business: persoane fizice (retail), companii IMM-uri & Mid-Corporate şi Wholesale Banking.
Sursa foto: Flickr