Banca Română pentru Credit şi Investiţii va fi condusă de Marinel Burduja
„Consiliul de Administraţie al BNR a aprobat joi conducerea viitoarei bănci rezultate după finalizarea tranzacţiei de preluare a ATE Bank de la Piraeus şi care se va realiza cu asumarea unor active şi pasive. Avizarea noii conduceri intră în vigoare la data finalizării tranzacţiei”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul Direcţiei Supraveghere din Banca Naţională a României, Nicolae Cinteză.
Cinteză a precizat că, după finalizarea tranzacţiei, BNR va aproba şi noua denumire a băncii.
În luna aprilie, omul de afaceri Dorinel Umbrărescu a semnat un acord cu Piraeus Bank pentru preluarea subsidiarei ATE Bank România, urmând să plătească 10,3 milioane de euro pentru 93,27% din acţiunile instituţiei de credit.
Întreaga operaţiune a fost coordonată de Marinel Burduja, fost prim-vicepreşedinte al Raiffeisen Bank România timp de şapte ani, care a părăsit banca în mai 2012.
Închiderea tranzacţiei a fost condiţionată de finalizarea transferului majorităţii activelor şi pasivelor către Piraeus Bank România, precum şi de obţinerea avizului autorităţilor de reglementare.
Poziţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere al viitoarei bănci va fi deţinută de Roxana Moldovan, fost vicepreşedinte al RBS România. Din Consiliul de Supraveghere vor mai face parte Ştefan Nanu, directorul Direcţiei Trezorerie din Ministerul Finanţelor, şi Valentina Şiclovan, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor.
După plata acţiunilor se va înscrie noul acţionar la Registrul Comerţului, iar în prima AGA va fi descărcată de gestiune vechia conducere şi numiţi conducătorii tocmai avizaţi de BNR.
Marinel Burduja va deţine funcţia de preşedinte executiv, iar pe poziţiile de vicepreşedinţi au fost numiţi Dorin Badea, Alina Pascu, Gabriel Arsene şi Andrei Popovici.
Fost director de Trezorerie la UniCredit Ţiriac Bank, Dorin Badea va fi vicrepreşedinte responsabil cu Trezoreria, Piaţa de Capital şi Private Banking,
Alina Pascu va coordona reţeaua şi clienţii de retail, iar Gabriel Arsene (fost director departament Trade şi Corporate Banking la Raiffeisen) va fi responsabil pe reţeaua comercială şi persoane juridice.
Până anul trecut partener asociat al biroului din România al McKinsey, Andrei Popovici va fi numit vicepreşedinte responsabil cu operaţiuni IT şi procurement.
BNR a aprobat totodată strategia de dezvoltare a băncii şi planul de afaceri.
Agenţia MEDIAFAX a publicat în urmă cu un an, că ATE Bank România, preluată la mijlocul anului trecut de Piraeus Bank, va fi cumpărată parţial de câţiva investitori români şi capitalizată iniţial până la 60 de milioane de euro.
Surse spuneau atunci că tranzacţia va fi realizată de un număr minim de investitori, urmând ca ulterior să se deschidă posibilitatea şi altor oameni de afaceri să investească, inclusiv unor investitori instituţionali.
Cu o avere estimată la câteva sute de milioane de euro, Dorinele Umbrărescu s-a remarcat prin firmele sale de contrucţii şi întreţinere drumuri, UMB Spedition şi Tehnostrade.
Firma Spedition UMB a participat, printre altele, la construcţia autostrăzii Bucureşti-Ploieşti, a reabilitat o serie de şosele şi lucrează la construcţia autostrăzii Timişoara-Lugoj. Tehnostrade a executat, alături de UMB, primul tronson al autostrăzii Timişoara Lugoj, şi a reabilitat o serie de drumuri în ţară.
În toamna anului trecut, consorţiul Spedition UMB-Tehnostrade a câştigat licitaţia pentru construirea unui tronson de 8,7 kilometri între Gilău şi Mihăieşti al Autostrăzii Transilvania.
La mijlocul lui 2012, Piraeus Bank Grecia a preluat ATE Bank Grecia, inclusiv toate sucursalele din regiune, adică şi 93,27% din acţiunile ATE Bank România.
ATE Bank România a fost înfiinţată în anul 1990, ca Banca pentru Mica Industrie şi Libera Iniţiativă, fiind prima bancă cu capital mixt (român şi străin) din România.
În iunie 2006 Agricultural Bank of Greece (ATE Bank Greece) a preluat pachetul majoritar de acţiuni. Odată cu schimbarea acţionarului majoritar s-a modificat şi numele băncii, devenind astfel ATE Bank România.
Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti UCECOM deţine 3,83%din acţiunile ATE, în valoare nominală de 8,45 milioane lei, iar restul titlurilor sunt împărţite între 2.330 de persoane (2,07% din acţionariat – 4,57 milioane lei şi 105 firme cu 0,84%, respectiv acţiuni de 1,84 milioane lei).