Instituţia a anunţat că va achiziţiona zilnic între 100 şi 200 milioane de dolari şi ar putea creşte în viitor nivelul intervenţiilor pe piaţa valutară.
De la mijlocul lunii mai, Banca Rusiei a cumpărat 1,38 miliarde de dolari.
Rezervele internaţionale au urcat cu 3,8 miliarde de dolari, la 362,3 miliarde de dolari, în săptămâna care s-a încheiat la 15 mai, au anunţat autorităţile de la Moscova. În urmă cu un an nivelul rezervelor se situa la 466,8 miliarde de dolari.
Luna trecută, Banca Rusiei a decis să reducă dobânda de politică monetară la 12,5% de la 14%, în ideea de a ajuta o economie în recesiune pe fondul stabilizării inflaţiei.
Aceasta este a treia reducere a dobânzii de referinţă din 2015, după ce în luna decembrie 2014 instituţia a decis să majoreze dobânda de la 10,5% la 17% pentru a apăra o rublă care înregistra atunci o depreciere accelerată.
În primul trimestru din 2015, economia rusă a înregistrat primul declin din ultimii aproape şase ani, pe fondul scăderii preţului la ţiţei, al sancţiunilor occidentale şi al deprecierii rublei.
În primele trei luni din 2015, PIB-ul Rusiei s-a contractat cu 1,9%, comparativ cu primul trimestru al anului trecut, după un avans de 0,4% în perioada octombrie – decembrie 2014, conform datelor preliminare publicate recent de Biroul de Statistică. Analiştii se aşteptau la o scădere de 2,6%, în timp ce Ministerul Economiei estima un declin de 2,2%.
În decembrie, moneda Rusiei s-a depreciat la un nivel record, tranzacţionându-se la 80 de ruble pentru un dolar, dar de atunci s-a redresat şi, săptămâna trecută, se tranzacţiona la 50,024 ruble pentru un dolar. Preţurile de consum au urcat cu 16,4% în aprilie, după ce au accelerat la 16,9% în martie.
Analiştii avertizează că dificultăţile cu care se confruntă economia rusă vor forţa câteva bănci să solicite ajutorul statului pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.