În 3 martie s-a desfăşurat o reuniune de urgenţă a Comitetului de politică monetară al Băncii Rusiei, în care s-a decis majorarea dobânzii de politică monetară până la 7% de la 5,5%, ca urmare a creşterii îngrijorărilor cu privire la consecinţele unei intervenţii în Ucraina asupra economiei ruseşti.
Autorităţile separatiste din Crimeea au adoptat, marţi, o declaraţie de independenţă faţă de Ucraina, în care parlamentarii locali au invocat în special precedentul Kosovo pentru a justifica demersul lor din punct de vedere al dreptului internaţional.
Duminică, 16 martie, este prevăzut un referendum pe tema alipirii Crimeei la Rusia, după care autorităţile proruse din peninsulă ar urma să se adreseze Moscovei pentru ca republica să fie anexată Federaţiei Ruse.
‘O reducere a ratei dobânzii înainte de referendum ar putea fi extrem de destabilizatoare pentru piaţa financiare. Toate deciziile Băncii Centrale a Rusiei de săptămâna trecută au avut ca scop gestionarea cursului de schimb al rublei şi nu evoluţia ratei dobânzii’, susţine Natalia Orlova, economist şef la Alfa Bank în Moscova.
În primele două luni ale acestui an, Banca Centrală a Rusiei a vândut aproape 14 miliarde de dolari şi 1,3 miliarde de euro, cheltuind peste 11 miliarde de dolari pentru a stopa deprecierea rublei.
‘Prioritară rămâne stoparea deprecierii şi menţinerea stabilităţii financiare. Prin urmare, nu intenţionăm să reducem rata dobânzii în următoarele luni’, se arată în raportul Băncii Rusiei publicat vineri.
Bursa de la Moscova ar putea înregistra, vineri, cel mai semnificativ declin din ultimii patru ani, în timp ce rubla se depreciază faţă de euro şi dolar, după ce secretarul de stat american John Kerry a afirmat, joi, că Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană sunt pregătite să ia ‘măsuri foarte serioase’, ca replică la referendumul de duminică din Crimeea pe tema alipirii peninsulei la Rusia.
Vineri dimineaţă, indicele Micex al bursei de la Moscova a scăzut cu 4,5%, la 1.192,29 puncte, un declin de 24% faţă de nivelul ridicat înregistrat la şedinţa din 13 ianuarie 2013. Piaţa bursieră se îndreaptă spre cel mai semnificativ declin săptămânal din septembrie 2011.
Obligaţiunile ruseşti au scăzut pentru a şasea zi, randamentul bondurilor guvernamentale cu scadenţa în februarie 2027 au atins nivelul record de 9,73%. dolarul american a atins valoarea record de 37 de ruble, în timp ce moneda euro a atins şi ea un nivel record de 51,2 ruble.
În cursul tranzacţiilor de vineri, rubla a coborât la 43,04 unităţi pentru un coş valutar în care dolarul are o pondere de 55%, iar euro de 45%.
‘Investitorii se tem de potenţialele sancţiuni care ar putea urma după votul de duminică. Oamenii vând acţiunile ruseşti ca măsură preventivă în cazul în care sunt impuse sancţiuni’, a declarat analistul Dmitry Mikhailov, de la Alfa Capital Partners Ltd, Moscova.
Acţiunile companiei de utilităţi Inter RAO UES au scăzut cu 13%, la 0,63 copeici, în timp ce titlurile Mechel au înregistrat un declin de 16%, la 33,30 ruble.