Banca Rusiei menţine rata dobânzii la 8%, pe fondul deprecierii masive a rublei
Vineri, Comitetul de politică monetară al Băncii Rusiei a decis păstrarea ratei dobânzii la 8%. Un număr de 15 dintre cei 26 de economişti intervievaţi de Bloomberg nu se aşteptau la o modificare, în timp ce 11 au estimat o majorare a ratei dobânzii, scrie Agerpres.
Anul acesta, autorităţile de politică monetară conduse de guvernatorul Elvira Nabiullina au majorat de trei ori rata dobânzii de referinţă pentru a reduce inflaţia, după ce escaladarea turbulenţelor a condus la ieşiri masive de capital din Rusia, rubla s-a depreciat la un nivel record, iar ritmul de creştere al economiei a încetinit.
‘Dacă aşteptările privind inflaţia rămân la un nivel ridicat, Banca Rusiei ar putea continua majorarea ratei dobânzii. Accelerarea inflaţiei în august a fost determinată, printre altele, de impunerea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei’, a anunţat, vineri, Banca Centrală a Rusiei.
Pentru a doua zi la rând, moneda rusească a atins, vineri, un nou minim record în raport cu dolarul american, afectată fiind de înăsprirea sancţiunilor europene şi americane care vizează în special sectorul petrolier, vital pentru economia Rusiei, aflată în pragul recesiunii.
La scurt timp de la debutul tranzacţiilor la bursa de la Moscova, dolarul american a urcat până la un nou nivel record de 37,72 de ruble, depăşind precedentul record de 37,51 ruble înregistrat joi. Rubla s-a depreciat şi în raport cu moneda euro, până la valoarea de 48,74 ruble, dar rămâne sub nivelul înregistrat în primăvară.
Preţurile de consum au crescut în august la 7,6%, comparativ cu perioada similară din 2013, faţă de 7,5% în iulie şi 6,1% în ianuarie.
‘O majorare a ratei dobânzii este posibilă în noiembrie sau în decembrie, când va fi clară politica bugetară. Autorităţile de politică monetară ar putea lua o pauză pentru a vedea ce se întâmplă cu inflaţia în viitor’, a afirmat economistul Vladimir Tikhomirov, de la BCS Financial Group în Moscova.
În 26 august, Ministerul Economiei din Rusia a înrăutăţit estimarea de creştere a economiei la 1% anul viitor, faţă de prognoza anterioară de 2%, citând impactul sancţiunilor şi accelerarea inflaţiei. Pentru acest an a fost menţinută previziunea privind avansul PIB-ului cu 0,5%.
Ieşirile nete de capital din Rusia au urcat la 74,6 miliarde de dolari în primul semestru din 2014, faţă de 61 miliarde de dolari în 2013, arată datele publicate recent de Banca Rusiei. Ieşirile ar putea ajunge anul acesta la aproape 100 miliarde de dolari, conform estimărilor Ministerului Economiei de la Moscova.