Banca Transilvania valorează 1,1 miliarde de dolari, după vânzarea pachetului deţinut de Bank of Cyprus

Valoarea Băncii Transilvania (TLV) coboară la 1,14 miliarde de dolari, la cursul valabil astăzi, potrivit preţului tranzacţiei speciale, prin care Bank of Cyprus şi-a vândut pachetul de acţiuni deţinut la bancă. Bursa evaluează banca cu 8% mai mult, în piaţa deschisă şi micilor investitori.
Adrian N. Ionescu - mar, 22 apr. 2014, 09:40
Banca Transilvania valorează 1,1 miliarde de dolari, după vânzarea pachetului deţinut de Bank of Cyprus

Bank Of Cyprus (BoC) şi-a vândut cu discount pachetul de peste 9,9 % din acţiunile Băncii Transilvania (TLV). Vânzarea s-a făcut pe piaţa „deal”, unde tranzacţiile se negociază în prealabil, la preţul de 1,67lei / titlu, cu circa 8% sub preţurile înregistrate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în zilele anterioare, ca şi astăzi.

La preţul de vânzare „deal” al pachetului BoC, Banca Transilvania (TLV) este evaluată la peste 3,68 miliarde de lei (1,14 miliarde de dolari), în veme ce, la BVB, preţul din dimineaţa de marţi o evaluează la peste 3,96 miliarde de lei (peste 1,22 miliarde de dolari).

Diferenţa de peste 8% dintre preţul tranzacţiei speciale „deal” şi preţurile din piaţa deschisă (unde pot intra şi micii investitori) s-ar putea explica prin faptul că acestea sunt „de retail” şi, de aceea, mai mari.

De obicei transferul unui pachet mare de acţiuni se face de obicei la un preţ diferit de cel din piaţă, dar teoretic, prin preţ se premiază faptul că pachetul a fost obţinut mai uşor de cumpărător, printr-o singură tranzacţie. Iar această uşurinţă costă mai mult.

Totuşi, Bank of Cyprus pare să fi fost destul de grăbită, din moment ce a vândut cu discount şi nu cu premium. Banca cipriotă se află într-un program de restructurare menit să o revbitalizeze în urma crizei care au apropiat de faliment finanţele ţării insulare.

Citiţi şi

O alianţă a SIF-urilor a preluat pachetul de acţiuni ale Băncii Transilvania vândut de Bank of Cyprus

Banca Transilvania (TLV) este controlată, neoficial, de un grup de acţionari strânşi în jurul preşedintelui său, Horia Ciorcilă, care a înfiinţat-o, împreună cu mai mulţi parteneri, în 1994.

Este a treia bancă cea mai mare bancă după valoarea activelor de pe piaţa autohtonă, după BCR şi BRD şi una dintre cele câteva care au capital majoritar românesc. BERD are peste 14,6% din acţiunile TLV.

De asemenea, Banca Transilvania a fost în ultimii ani şi una dintre cele mai profitabile bănci locale, cu al doilea cel mai mare profit net din sistem, de 375 milioane de  lei, după cel al Raiffeisen Bank.

Horia Ciorcilă şi unul colaboratorii săi au fost acuzaţi de procurorii de manipulare a pieţei de capital, tranzacţionare pe bază de informaţii privilegiate şi spălare de bani în legătură cu achiziţia de la aceştia de acţiuni TLV de către Bank of Cyprus.

Curtea de Apel Bucureşti l-a pe Ciorcilă, dar procesul este în recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Te-ar mai putea interesa și
ING Bank a finanțat cu 5 milioane de lei compania Dendrio, parte din grupul Bittnet
ING Bank a finanțat cu 5 milioane de lei compania Dendrio, parte din grupul Bittnet
ING Bank România susține dezvoltarea companiei Dendrio, parte a grupului Bittnet, cu o linie de credit de 5 milioane de lei, pentru finanțarea capitalului de lucru și a activității curente,......
Victoria lui Trump ar putea da o dublă lovitură economiei Ungariei
Victoria lui Trump ar putea da o dublă lovitură economiei Ungariei
Victoria lui Donald Trump ar putea fi un avantaj politic pentru premierul ungar Viktor Orban dar când vine vorba de economie, ...
China susține creșterea cu 35% a vânzărilor mondiale de mașini electrice din octombrie. Chiar și Europa a înregistrat creștere
China susține creșterea cu 35% a vânzărilor mondiale de mașini electrice din octombrie. Chiar și Europa a înregistrat ...
Un studiu realizat de compania de cercetări de piață Rho Motion arată că vânzările mondiale de vehicule complet electrice ...
Asociația Prosumatorilor cere introducerea proiectului de Lege a prosumatorului pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor
Asociația Prosumatorilor cere introducerea proiectului de Lege a prosumatorului pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor
Prosumatorii solicită introducerea pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor a Legii prosumatorului, care ar avea un impact ...