Conform Fitch şi datelor financiare BT, banca are o capitalizare adecvată şi un nivel confortabil al lichidităţilor.
‘Atât rating-ul Fitch, cât şi rezultatele băncii reflectă faptul că BT are o strategie adecvată vremurilor. Avem o creditare prudentă, cu accent pe dispersia riscurilor şi, în acelaşi timp, o bază solidă de depozite. În continuare, în 2014, dorim să înregistrăm o creştere a veniturilor, să avem procese eficientizate, volum crescut al operaţiunilor şi al vânzărilor’, a declarat Ömer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania.
Factorii care au determinant reconfirmarea ratingului Băncii Transilvania au vizat baza stabilă de depozite, profitabilitatea sustenabilă a băncii, capacitatea internă de generare de capital, concentrarea scăzută a portofoliului de credite, cota redusă de credite în valută şi acoperirea adecvată cu provizioane a creditelor neperformante. ‘Rating-ul reflectă încă o dată rolul major jucat de Banca Transilvania în sistemul bancar autohton’, precizează comunicatul BT.
În prezent, rating-urile pentru Banca Transilvania sunt: rating confirmat la ‘BB-‘, cu perspectivă stabilă pentru creditele în valută, pe termen lung; rating confirmat la ‘B’ pentru împrumuturile în valută pe termen scurt; ratingul de sprijin este confirmat la ‘3’; ratingul de viabilitate este confirmat la ‘BB-‘; plafonul ratingului de sprijin este confirmat la ‘BB-‘.
Banca Transilvania este cea mai mare instituţie bancară cu capital privat majoritar românesc.
În 2013, BT a înregistrat un profit brut de 443,1 milioane lei, mai mare cu 30% faţă de 2012, iar profitul net a fost de 374,9 milioane lei. Soldul creditelor a crescut cu 9% în 2013, iar totalul resurselor atrase de bancă s-a majorat cu 11% în 2013, faţă de 2012, creşterile fiind, în ambele cazuri, peste nivelul bugetat.
La finalul anului 2013, soldul creditelor BT era de 19,16 miliarde lei, iar resursele atrase de la clienţi au ajuns la 25,8 miliarde lei, raportul credite – depozite fiind de 74,25%. Pe de alte parte, creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezentau, la finalul anului trecut, 12,57% din totalul portofoliului de credite al BT.