Banca Transilvania: Profit cu 30% mai mare în 2013 – rezultate preliminare

Banca Transilvania a înregistrat în 2013 un profit brut de 443,1 milioane lei, mai mare cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, respectiv un profit net de 374,9 milioane lei, la finalul anului 2013. Activele băncii totalizează, la 31.12.2013, 32.066 milioane lei.
Economica.net - joi, 13 feb. 2014, 07:40
Banca Transilvania: Profit cu 30% mai mare în 2013 - rezultate preliminare

Soldul creditelor BT a crescut cu 9% în 2013, iar totalul resurselor atrase de Banca Transilvania de la clienţi a crescut cu 11% în 2013, faţă de sfârşitul anului 2012, creşterile fiind, în ambele cazuri, peste nivelul bugetat.

Totalul resurselor atrase de bancă de la clienţi se majorase cu 11%, faţă de sfârşitul anului 2012. În ambele cazuri, creşterile au fost peste nivelul bugetat, a precizat Banca Transilvania.

La finele lui 2013, soldul creditelor BT era de 19,160 miliarde de lei, iar resursele atrase de la clienţi au ajuns la 25,804 miliarde de lei, raportul credite – depozite fiind de 74,25%.

În ceea ce priveşte creditele noi, în ultimul trimestru din 2013 au fost acordate – atât companiilor, cât şi persoanelor fizice – peste 25.000 de astfel de împrumuturi, în valoare totală de 3,179 miliarde de lei.

A crescut, de asemenea, numărul de clienţi activi ai băncii – persoane fizice şi companii – de la 1,67 milioane de clienţi, la 31.12.2012, la aproape 1,76 milioane, la 31.12.2013. Banca Transilvania s-a concentrat pe clienţii retail şi cei IMM, precum şi pe segmentele specializate, agricultură şi domeniul medical. În corelaţie cu baza de clienţi activi, numărul de operaţiuni derulate prin conturi BT a crescut cu peste 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012.

Continuarea contribuţiei la finanţarea economiei de către BT, în 2013, a dus la creşterea veniturilor operaţionale ale băncii. Acestea sunt mai mari cu 12%, de 1,659 miliarde de lei, în decursul anului 2013, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost de 1,484 miliarde de lei.

Marja medie a dobânzii a fost de 3,92%, în 2013.

Rezultatul pozitiv din anul 2013 al Băncii Transilvania a fost sprijinit, de asemenea, de iniţiativele de eficientizare a activităţilor, respectiv de cele de control al costurilor, care au dus la o îmbunătăţire a raportului cost/venit cu peste 3 puncte de bază, ajungând la 48,7% în 2013.

‘Obiectivul major al băncii, pentru 2014, este creşterea veniturilor şi eficientizarea proceselor. Focusul nostru este creşterea responsabilă, vânzările, menţinerea creşterii bazei de clienţi, creşterea volumului de operaţiuni, respectiv creşterea sinergiilor atât persoane juridice – persoane fizice, cât şi dintre bancă şi subsidiarele sale’, a afirmat directorul general al Băncii Transilvania, Ömer Tetik.

Banca Transilvania a adoptat, şi în cursul anului trecut, politica de creditare prudentă ca în anii precedenţi, punând accent pe dispersia riscurilor. Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 12,57% din totalul portofoliului de credite al Băncii Transilvania, la sfârşitul anului 2013, fiind sub media sistemului bancar din România. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizion aferent şi garanţii ipotecare reprezintă 122,4%, având un nivel relativ constant pe parcursul ultimilor doi ani.

În ceea ce priveşte cheltuielile nete cu provizioanele pentru active şi angajamente de creditare, acestea sunt de 407 milioane lei, cu 9% mai mari decât anul trecut, dar încadrându-se în ţinta de buget pentru anul 2013.

Banca Transilvania a aplicat şi în cursul anului trecut aceeaşi politică de provizionare prudentă, adoptată încă de la începutul crizei financiare. Strategia are ca rezultat consolidarea stabilităţii financiare a băncii. Soldul total al provizioanelor este de 2,493 miliarde de lei, la data de 31 decembrie 2013, faţă de 2,111 miliarde de lei, la sfârşitul anului 2012.

De asemenea, banca a încheiat 2013 cu un portofoliu de 2,1 milioane carduri, generând tranzacţii cu 13% mai mari faţă de anul precedent. Cota de piaţă a băncii privind volumul tranzacţiilor a depăşit 17%.

Trimestrul IV 2013 a adus recorduri istorice pentru Banca Transilvania, pe domeniul retail, fiind acordate credite în valoare de 425 milioane de lei.

În ceea ce priveşte companiile, în cursul trimestrului IV al anului trecut, banca a acordat aproximativ 6.000 de credite noi, cu o expunere medie pe client de 464.000 lei.

‘2013 a însemnat începutul colaborării băncii cu câteva companii autohtone mari, iar în 2014 va continua acest trend’, afirmă reprezentanţii BT.

Banca Transilvania a emis în 2013 obligaţiuni convertibile în acţiuni în valoare de 30 milioane euro şi a încheiat două noi contracte de împrumut subordonat, în sumă totală de 40 milioane euro. De asemenea, BT a încheiat un parteneriat cu Fondul European de Investiţii pentru o facilitate de garantare a microcreditelor.

Solvabilitatea băncii este de 13,78%, luând în considerare profitul cumulat al anului.

‘Suntem foarte mulţumiţi de rezultatele noastre, dar mai ales pentru că am continuat să fim finanţatorii activi ai economiei româneşti şi ne-am atins toate obiectivele asumate. 2013 a fost un an foarte bun pentru Banca Transilvania, cu atât mai mult cu cât perioada septembrie – decembrie reprezintă unul dintre cele mai bune trimestre din ultimii ani privind creditarea BT. Sunt foarte încrezător în echipa BT şi în perspectivele băncii atât pentru anul în curs, cât şi pentru anii următori’, a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al BT, Horia Ciorcilă.

Te-ar mai putea interesa și
ING Bank a finanțat cu 5 milioane de lei compania Dendrio, parte din grupul Bittnet
ING Bank a finanțat cu 5 milioane de lei compania Dendrio, parte din grupul Bittnet
ING Bank România susține dezvoltarea companiei Dendrio, parte a grupului Bittnet, cu o linie de credit de 5 milioane de lei, pentru finanțarea capitalului de lucru și a activității curente,......
Victoria lui Trump ar putea da o dublă lovitură economiei Ungariei
Victoria lui Trump ar putea da o dublă lovitură economiei Ungariei
Victoria lui Donald Trump ar putea fi un avantaj politic pentru premierul ungar Viktor Orban dar când vine vorba de economie, ...
China susține creșterea cu 35% a vânzărilor mondiale de mașini electrice din octombrie. Chiar și Europa a înregistrat creștere
China susține creșterea cu 35% a vânzărilor mondiale de mașini electrice din octombrie. Chiar și Europa a înregistrat ...
Un studiu realizat de compania de cercetări de piață Rho Motion arată că vânzările mondiale de vehicule complet electrice ...
Asociația Prosumatorilor cere introducerea proiectului de Lege a prosumatorului pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor
Asociația Prosumatorilor cere introducerea proiectului de Lege a prosumatorului pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor
Prosumatorii solicită introducerea pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor a Legii prosumatorului, care ar avea un impact ...