Banca Transilvania valorează cu 400 de milioane de euro mai mult – Capital Partners

Statutul României de piaţă emergentă, afectată de neîncrederea în mediul său politic, face ca investitorii să penalizeze „campionii locali“. De aceea, Banca Transilvania are o valoare reală de peste 920 de milioane de euro, în vreme ce valoarea sa de piaţă (capitalizarea bursieră) este de circa 394 de milioane de euro, potrivit calculelor firmei de consultanţă Capital Partners.
Adrian N. Ionescu - mar, 04 dec. 2012, 12:17
Banca Transilvania valorează cu 400 de milioane de euro mai mult - Capital Partners

„Credem că, pe un termen mediu de 2 până la 3 ani, Banca Transilvania (simbol bursier TLV) ar trebui să se tranzacţioneze la [cotaţii care să ducă la o capitalizare] o valoare de 1,5 – 1,6 ori mai mare decât valoarea contabilă, adică la 869 – 927 milioane de euro“, se spune într-un raport al Capital Partners.

Astfel, diferenţa dintre valoarea reală şi valoarea de piaţă (capitalizarea) este de 375 până la 433 de milioane de euro.

Cea mai recentă valoare de piaţă (capitalizare = preţ la bursă x număr total de acţiuni) este de 2,23 miliarde de lei, sau 493,5 milioane de euro, la cursul BNR, foarte apropiată de ce din raportul Capital Partners, datat în 28 noiembrie.

Estimarea analiştilor „se traduce într-un discount curent de de aproximativ 394 de milioane de eurofaţă de ceea ce noi considerăm a fi valoarea justă “, spun analiştii citaţi.

„În condiţiile tendinţei de des-investire a multinaţionalelor bancare, Banca Transilvania are clar avantajul de a fi deţinută de acţionari în majoritate autohtoni“. Lor li se adaugă investitori pe termen lungprecum trei dintre Societăţile de Investiţii Financiare (SIF), Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi dezvoltare (BERD) şi International Finance Corporation (IFC, ramura de investiţii a Băncii Mondiale), care de asemenea finanţează regulat activitatea băncii“, se spune în raportul Capital Partners. Printre acţionarii importanţi se mai numără şi Bank of Cyprus.

Din cauza percepţiei internaţionale negative despre mediul economic românesc, „chiar şi „campionii locali” (şi anume societăţile care au în mod clar performanţe mai bune în comparaţie cu colegii lor din alte economii în dezvoltare) sunt evident şi nedrept „pedepsiţi” de către investitori şi analişti, pur şi simplu din cauza contextului nefavorabil macroeconomic“, consideră analiştii Capital Partners.

Banca Transilvania (TLV) este un astfel de „campion local“, ale cărui acţiuni se tranzacţionează la multipli subunitari de valoare contabilă, de 0,91, în vreme ce media multiplilor de tranzacţionare în Polonia este de 1,86. Media în România este şi mai mică, de 0,73.

Crizele politice endemice, repetate, lichiditatea scăzută / volume reduse de tranzacţionare, recuperarea lentă a economiei şi a unui sector bancar incomplet restructurat, incertitudinile şi lipsa de predictibilitate au creat un context nefavorabil pentru investiţiile la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), potrivit Capital Partners.

„Este de remarcat faptul că, totuşi, chiar şi în condiţii dificile „un campion local” poate depăşi în mod constant performanţele pieţei: de exemplu, acţiunile TLV au crescut cu peste 21% faţă de anul trecut, de 2,5 ori mai mult faţă de performanţa a indicelui BET“, constată Capital Partners.

Datele fundamentale bune ale băncii ar putea fi puse în valoare, prin multipli de tranzacţionare mai mari, „odată ce mediul macroeconomic, bancar şi mai ales politic românesc va ajunge la un nivel acceptabil de predictibilitate, iar investitorii vor căpăta încredere în piaţa locală“, se mai spune în raportul Capital Partners.

Pe termen mai scurt, de până la 12 luni, alţi analişti au estimat că Banca Transilvania are un potenţial de creştere de doar 6%, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

 

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor a planificat împrumuturi de aproape 6,5 miliarde de lei pentru luna noiembrie
Ministerul Finanțelor a planificat împrumuturi de aproape 6,5 miliarde de lei pentru luna noiembrie
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna noiembrie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,7 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 795 de milioane de lei......
Doi români i-au atras atenția lui Emmanuel Macron cu o inovație tech contra dezinformării
Doi români i-au atras atenția lui Emmanuel Macron cu o inovație tech contra dezinformării
Un proiect inovator dezvoltat de compania românească TechWave Development și finanțat de inițiativa Next Generation ...
Oprea (MEAT): Există progrese evidente în privinţa valorii schimburilor comerciale bilaterale între România şi Turcia
Oprea (MEAT): Există progrese evidente în privinţa valorii schimburilor comerciale bilaterale între România şi Turcia
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, a declarat vineri că există progrese evidente ...
Washingtonul se pregătește de proteste violente după alegerile din 5 noiembrie. Au fost instalate bariere de securitate în oraș și montate scânduri la vitrinele magazinelor
Washingtonul se pregătește de proteste violente după alegerile din 5 noiembrie. Au fost instalate bariere de securitate ...
Înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA de marţi, capitala federală Washington se pregăteşte cu bariere de securitate, ...