Bancher cunoscut, specialist în piața valutară: Euro va continua să crească. Unde se oprește cursul de schimb și cum vor evolua monedele importante pentru România?
Cum va evolua euro în raport cu dolarul, yuanul chinezesc, yen sau liră sterlină? Ce se va întâmpla cu lira turcească?
Regiunea Europei de Sud-Est, inclusiv România, este dependentă de cursul EUR/USD pentru schimburile comerciale din afara UE, deoarece, în ciuda monedelor locale, multe dintre produse și servicii sunt denominate în euro.
„Tendința descendentă a dolarului american este o gură de aer proaspăt pentru țările emergente. Aceste piețe sunt, de obicei, cele mai vulnerabile la un dolar puternic, în special sectorul corporatist privat, care tinde să aibă un nivel ridicat de datorii denominate în dolari. Pe măsură ce ratele dobânzilor la nivel mondial cresc, condițiile financiare s-au înăsprit considerabil pentru multe țări. Un dolar mai puternic nu face decât să accentueze aceste presiuni, în special pentru țările care prezintă deja un risc ridicat de îndatorare”, spune Johan Gabriels.
În acest context, directorul regional al iBanFirst arată că, piața valutară (FX) va continua să fie extrem de volatilă în 2023, cu fluctuații semnificative ale cursurilor valutare. „Principalii factori care vor influența evoluția pieței în acest an sunt criza energetică continuă din Europa, rata ridicată a inflației prognozată până în 2024, recesiunea economică globală și mediul geopolitic instabil. Volatilitatea valutară are un impact direct asupra condițiilor economice generale, riscul principal fiind o potențială perturbare a lanțulurilor de aprovizionare”, declară Gabriels.
Platforma iBanFirst este o soluție bancară adaptată nevoilor în creștere ale companiilor de a realiza tranzacții multi-valutare rapide, sigure și rentabile. Aceasta este special concepută pentru a simplifica operațiunile financiare zilnice ale IMM-urilor și a le susține creșterea la nivel internațional.
Previziuni pentru principalele perechi valutare care influenţează cash-flow-ul firmelor din România
EUR/USD: Cursul EUR/USD a atins cel mai ridicat nivel din aprilie 2022 și este posibil să depășească zona de 1,10 în perioada următoare. Cursul de schimb a crescut cu aproape 6% în ultimele șase luni, susținut de rezistența zonei euro, precum și de politica monetară restrictivă a BCE și de prețurile în scădere ale energiei. Veștile economice mai bune decât cele prognozate au determinat traderii să achiziționeze euro. Ne așteptăm ca PIB-ul zonei euro să ajungă la cel puțin 0,6% în acest an.
EUR/CNH: China nu va avea altă opțiune decât să scadă moneda în trimestrele următoare, dacă dorește să atingă ținta de creștere de 5 % a PIB-ului. O scădere a CNH ar putea contribui la creșterea cotei de piață globală a Chinei, care în prezent este de 20%. Acesta ar fi un lucru pozitiv în special pentru sectoarele în care țara are un avantaj competitiv față de restul lumii, cum ar fi industriile de construcții, îmbrăcăminte și accesorii, dar și utilaje. Prognozăm că EUR/CNH va avea o rată de schimb de 8,00.
EUR/JPY: În septembrie 2022, BoJ a intervenit pentru a susține cursul de schimb al yenului. Cu toate acestea, este încă prea devreme pentru a ști dacă aceasta va avea succes. Atunci când nu există o coordonare între principalele bănci centrale, intervenția este rareori eficientă pe termen lung.
EUR/GBP: Lira sterlină a rezistat bine Brexit-ului, cu toate acestea, este posibil să traverseze o perioadă destul de turbulentă. Intrarea Regatului Unit în recesiune, combinată cu inflația în creștere, ar putea duce la o depreciere a monedei britanice în lunile următoare.
EUR/RON: Ne așteptăm ca moneda națională să se deprecieze ușor față de euro în acest an. Cursul de schimb mediu estimat de noi pentru orizontul de 6 luni este de 4,95 – 4,98 de lei/euro, iar pentru orizontul de 12 luni este de 5,03 – 5,05 lei/euro.
Cât a costat cutremurul din Turcia şi cum va influenţa el activitatea firmelor turceşti din România. Până unde va cădea lira turcească?
„Cutremurul este, în primul rând, o tragedie umană și facem tot ce ne stă în putință pentru a ne sprijini clienții turci”, spune Gabriels ca să răspundă la întrebarea Economica.net vizavi de impactul celor 600 de cutremure care au avut loc în Turcia în februarie asupra economiei şi a relaţiilor economice dintre firmele din cele două state.
„Deși este încă devreme pentru previziuni, din perspectiva PIB-ului, economia țării ar putea pierde aproximativ 10%. Daunele sunt estimate în prezent la 70 de miliarde de dolari pentru repararea clădirilor rezidențiale distruse și la alte 10 miliarde de dolari reprezentând pierderea venitului național”, estimează Johan Gabriels.
Lira turcească s-a prăbușit la un minim-record de 18,85 de lire pentru un dolar, în condițiile în care cutremurul major s-a adăugat riscurilor geopolitice și inflației ridicate susținute. Viitorul rămâne incert.