Bancherii se gandesc să ceară păsuire de la BNR pentru implementarea noilor grade de îndatorare la creditarea persoanelor fizice

17 11. 2018
lista_bancilor_lor_din_moldova_care_se_afla_in_proces_de_lichidare_1412148076_74970600

Argumente de ordin fizic îi determină pe bancheri să se gândească la solicitarea unui alt termen decât 1 ianuarie pentru implementarea noilor norme de creditare privind limitarea gradului de îndatorare. Apariția Regulamentului 6/2018 în Monitorul Oficial i-a făcut pe bancheri să își pună mai multe semne de întrebare privind modul de implementare a noilor cerințe BNR.

Astfel, modificarea, impunerea unor grade maximale de îndatorare reclamă crearea unor noi softuri IT care să fie implementate în fiecare bancă. Înainte de crearea softurilor respective, fiecare bancă trebuie să se pună de acord pe plan intern cum și în ce fel va aplica noul regulament, regulament care se dovedește a nu fi chiar atât de simplu și clar cum părea cu o lună în urmă înainte de publicarea sa în Monitorul Oficial.

După ce fiecare bancă va decide cum și în ce fel va implementa exact fiecare prevedere din noul regulament acestea vor fi trimise BNR pentru înștiințarea acestuia. Banca centrală la rândul său va trimite observațiile sale privind normele noi de creditare comunicate de fiecare bancă în parte. Abia apoi urmează implementarea softului IT, a modului de calcul al gradului de îndatorare, care este total nou față de ce există acum în bănci, verificarea acestuia și abia apoi implementarea propriu zisă a normelor de creditare și intrarea în vigoare a acestora. Surse din mediul bancar spun că nu a fost făcută încă o adresă oficială în acest sens.

Modificările aduse de Regulamentul 6/2018 se referă la limitarea gradului de îndatorare la cel mult 40% pentru creditele în lei şi de 20% pentru cele în euro, indiferent de tipul creditului. În cazul creditelor ipotecare pentru achiziţia unei locuinţe, gradul maxim creşte cu 5 puncte procentuale în situaţia în care debitorul nu are sau nu a avut altă locuinţă proprietate personală. Pragurile nu sunt aplicabile în cazul refinanţărilor. Un procent de 15% din totalul creditelor de retail pot depăși gradul impus de BNR, în funcție de profilul clientului și decizia băncii. Noul Regulament trebuie să intre în vigoare, potrivit legii, la data de 1 ianuarie 2019.