Bancherul Steven van Groningen, despre programul „O familie, o casă”: Merită să continuăm cu stimuli, într-o perioadă de creştere economică?

06 06. 2019
groningen_79864100_44138500

„Sincer, nici nu m-am uitat la asta. Prima casă a început ca un fel de stimul pentru economie în perioada crizei financiare. Acum suntem într-o fază în care economia nu prea are nevoie de noi stimuli”, a spus președintele Raiffeisen Bank. În acest context, bancherul s-a întrebat dacă „Merită să continuăm cu stimuli într-o perioadă în care nu ai nevoie de stimuli? Într-o perioadă de creștere economică, nu putem să reducem stimulii? Şi de asemenea, ne întrebăm ce facem când avem nevoie de stimuli?”.

Despre efectele celorlalte ordonanţe guvernamentale care au impus noi cerinţe băncilor (taxa pe activele bancare, înlocuirea IRCC cu Robor, etc), Groningen a spus că, la o lună de la intrarea în vigoare a acestora ele au început să-şi facă efectele. „Chiar dacă în cazul taxei pe active efectele nu sunt vizibile la nivelul clienţilor şi punerea în aplicare a acestei prevederi este un element simplu, dar care presupune ajustări de buget, cu implementarea IRCC lucrurile sunt mai complicate. În cazul creditelor Prima Casă, de exemplu, timp de două săptămâni, băncile nici nu au ştiut ce să facă”, a declarat van Groningen.

Preşedintele Raiffeisen Bank a spus că la o lună după intrarea în vigoare a acestor ordonanţe, volumul creditelor din luna mai s-a menţinut cam la acelaşi nivel cu cel din luna mai anul trecut. Asta, deoarece la creditarea persoanelor fizice majoritatea dobânzilor sunt fixe. „Ceva mai mare este impactul la creditele ipotecare, dar care sunt mai puţine decât cele de consum”, a declarat Groningen, spunând că aici costurile au evoluat uşor în avantajul clientului. Pe zona de costuri totale ale băncii, impactul acestei legislaţii noi s-ar putea să fie ceva mai mare, tocmai din cauza lipsei de predictibilitate.

Pe data de 2 mai au intrat în vigoare prevederile OUG 19/2019, potrivit căreia dobânda la creditele pentru populaţie se compune dintr-un indice de referință calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referință pentru credite acordate în lei cu dobândă variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul BNR și reprezintă rata de dobândă calculată ca medie ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacțiilor de pe piața interbancară. Indicele de referință se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.

De asemenea, în luna mai, Guvernul a publicat proiectul de Ordonanță de Urgență al programului ”O casă pentru fiecare familie, prin care românii pot să își cumpere prima locuință sau să se mute într-o locuință nouă, mai mare, dacă reușesc să o vândă pe cea veche înaintea obținerii finanțării. Potrivit ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, Ministerul va adopta noul proiect până la final de iunie, ori în prima săptămână din iulie. În acest moment, încă se lucrează pe documentul publicat de Minister.