Bancherii elveţieni aşteaptă un aflux de imigranţi francezi bogaţi

Bancherii elveţieni se pregătesc pentru un aflux de imigranţi francezi bogaţi după ce algerile prezidenţiale din Franţa au fost câştigate de socialistul Francois Hollande, care a propus în campania electorală o taxă de 75% pe veniturile de peste un milion de euro, potrivit Bloomberg.
Economica.net - mie, 23 mai 2012, 12:48
Bancherii elveţieni aşteaptă un aflux de imigranţi francezi bogaţi

Propunerea face parte din planul preşedintelui francez de reducere a deficitului bugetar, dar ar putea împinge cetăţeni francezi bogaţi să se mute în Elveţia, unde pot beneficia de taxe foarte mici printr-un sistem special, numit „aranjamentul fiscal”, care prevede plata unei sume fixe de către unii rezidenţi, stabilită în funcţie de chiria plătită anual (sau valoarea de închiriere a locuinţei) şi nu are legătură cu veniturile reale sau averea.

„S-a deschis sezonul de vânătoare la bogaţi în Franţa. Numărul francezilor bogaţi care cer sprijin (pentru relocarea în Elveţia, n.r.) s-a triplat în ultimele 18 luni”, a declarat Francois Micheloud, partener la firma elveţiană Micheloud & Cie, care ajută străinii să se mute în Elveţia.

La sfârşitul anului 2010, sistemul „aranjamentului fiscal” includea 5.445 de persoane, peste o treime fiind francezi, a spus Micheloud. Din cele mai bogate 300 de familii care trăiesc în Elveţia, 43 sunt franceze, inclusiv familia Peugeot, potrivit unei liste publicate în decembrie de revista Bilan.

„Vom vedea un nou val de oameni şi companii care se mută în străinătate. Valul cel mare va veni în 2013, când oamenii vor vedea ce fel de taxe vor plăti”, a afirmat Olivier Cadic, om de afaceri francez care şi-a mutat firma în Marea Britanie şi candidează pentru unul dinlocurile rezervate diasporei în parlamentul de la Paris.

Planul lui Hollande i-ar putea împinge pe mulţi francezi bogaţi să părăsească ţara pentru se muta în Elveţia, a declarat baronul Benjamin de Rothschild, preşedinte al Banque Privee Edmond de Rothschild din Geneva.

„Vânarea bogaţilor, dintre care majoritatea sunt antreprenori şi contribuie activ la economia Franţei, riscă să stârnească un exod. Geneva ar putea beneficia, dacă îşi menţine atractivitatea în privinţa taxelor şi calităţii serviciilor”, a spus de Rothschild, într-un interviu pentru Bilan.

Numărul străinilor care au aplicat pentru „aranjamentul fiscal” a urcat cu 31% în perioada 2006-2010, potrivit datelor furnizate de cantoanele elveţiene. Sistemul a fost introdus iniţial în 1860 de cantonul Vaud, ca modalitate de a impune rezidenţilor britanici bogaţi să plătească pentru serviciile locale.

La sfârşitul anului trecut, aproape 156.000 de francezi aveau rezidenţa în Elveţia, potivit Ministerului de Externe de la Paris, însă doar o mică parte erau incluşi în sistemul „aranjamentului fiscal” pentru taxare.

Francezii bogaţi din Elveţia ar putea rămâne însă fără timp, în parte din cauza predecesorului lui Hollande, Nicolas Sarkozy. În încercarea de a scăpa de eticheta de „candidatul bogaţilor”, Sarkozy a introdus o taxă de 34,5%, aplicabilă o singură dată, pe câştigurile de capital înregistrate din vânzarea de active de către cetăţenii francezi într-o perioadă de opt ani de la plecarea din ţară.

Această măsură va determina mulţi francezi bogaţi să nu plece în Elveţia, a declarat Patrick Michaud, avocat din Paris specializat în taxe.

Sistemul „aranjamentului fiscal” cauzează nemulţumire şi în Elveţia, unde taxele pe venit pot atinge şi 40% în unele cantoane, precum Geneva. Cantonul Zurich a eliminat sistmul favorabil imigranţilor în 2009, Schaffhausen în 2011, iar Appenzell Ausserrhoden intenţionează să adopte aceeaşi decizie în ianuarie.

Parlamentul elveţian dezbate o creştere a venitului taxabil pentru persoanele care beneficiază de aranjamentul fiscal”, de la de cinci ori la şapte ori chiria anuală plătită pentru locuinţă. În plus, venitul minim taxabil va fi stabilit la 400.000 de franci elveţieni (424.000 de dolari).

Pentru milionarul francez Michel Lacoste, preşedinte al companiei Lacoste, nevoia de a plăti pentru şcoli, spitale şi drumuri face sistemul „aranjamentului fiscal” depăşit.

„Aranjamentul fiscal este rămas din alte vremuri şi a fost deviat de la scopul său iniţial. Plătesc taxe la fel de mari, poate chiar mai mari, faţă de cât aş fi plătit în Franţa”, a spus Lacoste, care nu are dreptul la acest sistem, după ce a devenit cetăţean elveţian.

Situaţia politică din Franţa va determina tot mai mulţi francezi să plece în Elveţia, a adăugat şi Christian Kalin, avocat la firma Henley & Partners din Zurich, comparând victoria lui Hollande cu cea a precedentului preşedinte socialist, Francois Mitterrand.

Te-ar mai putea interesa și
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, la Budapesta, că era important ca vineri să se ajungă la un acord cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Schengen......
SOCAR vrea să-şi vândă participaţiile deţinute la firmele Bursagaz şi Kayserigaz din Turcia
SOCAR vrea să-şi vândă participaţiile deţinute la firmele Bursagaz şi Kayserigaz din Turcia
SOCAR, firma energetică de stat din Azerbaidjan, este în negocieri cu potenţiali cumpărători pentru vânzarea participaţiilor ...
Ciucă: Am pierdut politic fiindcă am format o coaliţie cu PSD
Ciucă: Am pierdut politic fiindcă am format o coaliţie cu PSD
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat al partidului pentru funcţia de şef al statului, a declarat joi seara, la Craiova, ...
Ciucă: PSD va pierde încă o dată alegerile prezidenţiale
Ciucă: PSD va pierde încă o dată alegerile prezidenţiale
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat al partidului pentru funcţia de şef al statului, a declarat joi seara, la Craiova, ...