Băncile, afectate de problema finanţării şi a capitalului – Reuters

Creşterea abruptă a randamentelor obligaţiunilor guvernamentale italiene a pus din nou sub presiune băncile ţării, sporind spectrul unui deficit de capital într-un moment în care se apropie termenul limită pentru refinanţări, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 04 oct. 2018, 10:17
Băncile, afectate de problema finanţării şi a capitalului - Reuters

Obligaţiunile guvernamentale interne reprezintă aproximativ 10% din totalul activelor creditorilor italieni, ceea ce-i face vulnerabili la sporirea costurilor de împrumut.

Săptămâna trecută, Executivul italian a stabilit o ţintă de deficit de 2,4% din PIB în perioada 2019 – 2021, sfidând Bruxelles-ul şi trecând peste propunerea ministrului Economiei, Giovanni Tria.

Decizia autorităţilor de la Roma a provocat turbulenţe pe pieţele financiare, randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene cu scadenţa la zece ani au urcat cu 11 de puncte de bază, la 3,40%, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani şi jumătate, în timp ce acţiunile băncilor au scăzut semnificativ. Miercuri, Bursa de la Milano a închis în creştere cu 0,9%, după ce premierul italian a dat asigurări că Executivul va căuta să reducă datoria ţării în următorii trei ani şi să scadă deficitul după 2019.

Băncile italiene şi-au majorat deţinerile de obligaţiuni guvernamentale în timpul crizei datoriilor din zona euro, când investitorii străini nu au mai făcut achiziţii. De asemenea, ele au cumpărat masiv în mai şi iunie, când erau din nou turbulenţe pe pieţe. Analiştii avertizează că aceste achiziţii masive au redus din capital băncilor italiene în acest an şi ele ar putea fi nevoite să ceară ajutor investitorilor .

În ultimii ani, băncile italiene s-au restructurat, majorându-şi capitalul şi reducându-şi costurile, dar nivelul ridicat al creditelor neperformante şi ratele negative ale dobânzilor au afectat profiturile lor.

Creditorii italieni au beneficiat de finanţarea ieftină oferită de Banca Centrală Europeană (BCE), astfel încât nu sunt temeri imediate privind lichidităţile, dar accesul la finanţarea de pe pieţe este crucial, consideră analiştii.

Agenţia de evaluare financiară Moody’s a avertizat că băncile italiene s-ar putea confrunta cu sporirea costurilor de finanţare, deoarece vor trebui să achite fondurile luate de la BCE.

De asemenea, băncile italiene trebuie să refinanţeze până în 2020 jumătate din bondurile de 267 de miliarde de euro scadente în februarie.

În plus, ele trebuie să îndeplinească noile reglementări europene privind capitalul şi datoria.

UniCredit, singura bancă italiană de importanţă sistemică, prezentă şi în România, a îndeplinit până acum doar aproximativ o treime din planul său de finanţare pe 2018.

Indicele pan-european STOXX 600 înregistra joi dimineaţă un recul de 0,65%, în timp ce indicele principal FTSE MIB al Bursei de la Milano a scăzut cu 0,45%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Nouă scumpire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Nouă scumpire a carburanților, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Azi a avut loc a patra modificare de preț a carburanților în benzinării din aceasă lună. S-a scumpit doar benzina, prețul motorinei a rămas la fel....
Autostrada Transilvania: A fost contestat rezultatul licitației pentru cel mai mare contract, cu Tunelul Meseș
Autostrada Transilvania: A fost contestat rezultatul licitației pentru cel mai mare contract, cu Tunelul Meseș
Italienii de la WeBuild au depus contestație după ce turcii de la Makyol au fost desemnați câștigători ai celui mai ...
Țiriac a primit ultima autorizație de la ANRE pentru un parc fotovoltaic din Prahova, făcut cu finanțare din PNRR
Țiriac a primit ultima autorizație de la ANRE pentru un parc fotovoltaic din Prahova, făcut cu finanțare din PNRR
O firmă controlată de Ion Țiriac a obținut de la Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ultima autorizație ...
Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Residence, care a investit 60 de milioane de euro în rezidențial: Pe termen lung, avem în vedere dezvoltări în zona centrală și de nord a Capitalei
Andrei Cantaragiu, CEO City Garden Residence, care a investit 60 de milioane de euro în rezidențial: Pe termen lung, avem ...
Dezvoltatorul City Garden, deținut de un grup de companii cu capital din Asia și care a investit pe plan local 60 de milioane ...