Băncile americane şi europene au plătit amenzi record de 43 de miliarde de dolari în 2013

Organismele de reglementare din SUA şi Europa au obligat băncile să plătească amenzi record în cursul acestui an, în condiţiile în care penalităţile şi înţelegerile au depăşit 43 de miliarde de dolari, pe măsură ce autorităţile au început să colaboreze transfrontalier pentru a curăţa sectorul bancar, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 24 dec. 2013, 09:34
Băncile americane şi europene au plătit amenzi record de 43 de miliarde de dolari în 2013

În prezent, băncile din SUA şi Europa plătesc pentru greşelile din trecut, inclusiv vânzarea incorectă de obligaţiuni ipotecare în SUA, creşterea ratei dobânzilor şi tranzacţii riscante de genul celor făcute de traderii de la JPMorgan în afacerea ‘London Whale’.

Organismele de reglementare din întreaga lume au început să analizeze mai atent activităţile băncilor, în frunte fiind autorităţile americane care au impus amenzi de peste 10 ori mai mari decât cele impuse în Europa. Potrivit estimărilor Reuters, penalităţile şi înţelegerile plătite autorităţilor americane au costat băncile peste 40 de miliarde de dolari în acest an, pe primul loc fiind suma record de 13 miliarde de dolari plătită luna trecută de JPMorgan pentru nereguli în vânzarea obligaţiunilor ipotecare.

La rândul lor, autorităţile europene au acordat amenzi record de peste trei miliarde de dolari, cea mai mare parte reprezentând-o amenda de 1,7 miliarde de euro (2,3 miliarde de dolari) impusă luna aceasta unui număr de şase firme financiare pentru manipularea ratelor dobânzilor Libor şi Euribor.

Analiştii remarcă apariţia a două tendinţe: organismele de reglementare impun amenzi mai mari băncilor în încercarea de a îmbunătăţi standardele; iar pe de altă parte organismele de reglementare din diferite ţări pare să colaboreze mai bine între ele.

‘Nivelul cooperării şi coordonării între organismele internaţionale de reglementare este o ameninţare în creştere pentru firmele reglementate’, a declarat Richard Burger, partener la firma britanică de avocatură RPC. De asemenea, multe firme sunt dispuse să ajungă la o înţelegere rapidă pentru a evita criticile venite din partea mediului politic sau a opiniei publice.

Pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte amenzile impuse băncilor este Marea Britanie, care anul acesta a amendat băncile şi alte firme financiare cu suma record de 472 milioane de lire sterline (772 milioane de dolari), cu 50% mai mult decât în 2012 şi totodată al treilea an consecutive de amenzi record. În timp ce numărul firmelor sau persoanelor fizice amendate anul acesta a scăzut la 45, cel mai mic număr de după 2009, valoarea medie a amenzii a crescut la 10,5 milioane lire sterline, aproape dublu faţă de 2012 şi de nouă ori mai mare decât media din 2011.

În schimb, doar un număr redus de alte ţări europene au impus amenzi băncilor. Autoritatea de reglementare din Elveţia a impus amenzi de 6,1 milioane franci (6,8 milioane de dolari) în două cazuri iar procuratura din Olanda a amendat Rabobank cu 70 de milioane de euro (95 milioane de dolari) pentru manipularea dobânzii Libor.

Cazul Rabobank este interesant deoarece arată modul în care au fost distribuite amenzile. Banca olandeză a plătit amenzi totale de 774 milioane de euro, dintre care trei sferturi au mers la organismele americane de reglementare, 16% au mers în Marea Britanie şi 9% au ajuns la autorităţile olandeze.

Te-ar mai putea interesa și
Sectorul în care lipsa lichidității creează probleme mari: ”Poți să ai profit, dacă n-ai lichiditate, falimentezi”
Sectorul în care lipsa lichidității creează probleme mari: ”Poți să ai profit, dacă n-ai lichiditate, falimentezi”
Lipsa lichidității creează probleme mari în agricultură, într-un an în care seceta a calamitat producția agricolă în multe zone din țară. Măsurile anunțate de guvernanți, printre care......
Ce-și doresc românii sub bradul de Crăciun? Femeile și generația Z au predilecție pentru daruri în bani, chiar dacă anul acesta cadourile se cumpără preponderent din economii
Ce-și doresc românii sub bradul de Crăciun? Femeile și generația Z au predilecție pentru daruri în bani, chiar dacă ...
Anul acesta, cadourile de Crăciun se cumpără cu fondurile din economii (53% dintre respondenți), nu cu bani împrumutați ...
Polonia vrea să accelereze aprobările pentru Ofertele Publice Inițiale, ca să facă mai atractivă Bursa din Varșovia
Polonia vrea să accelereze aprobările pentru Ofertele Publice Inițiale, ca să facă mai atractivă Bursa din Varșovia
Autoritatea de Supervizare Financiară din Polonia (KNF) caută să accelereze aprobările pentru Ofertele Publice Iniţiale ...
Rusia suspendă exportul de uraniu îmbogățit către Statele Unite
Rusia suspendă exportul de uraniu îmbogățit către Statele Unite
Rusia, cel mai mare furnizor de uraniu îmbogăţit din lume, a anunţat vineri că a impus restricţii temporare asupra ...