Băncile angajează debutanţi pe salarii de la 1.450 lei net lunar. Cel mai bine plătiţi câştigă şi 4.800 lei pe lună

28 03. 2017
angajari_2_05365900_91476400

Mihnea Diaconu, Key Account Manager la Adecco România, a acordat un interviu pentru ECONOMICA.NET în care ne-a vorbit pe larg despre tendinţele din recrutarea în domeniul bancar, cum s-a schimbat recrutarea în banking în ultimii opt ani, dar şi care sunt salariile şi beneficiile oferite de angajatori candidaţilor.

De regulă, absolvenţii de facultate care nu au experienţă de muncă sunt angajaţi în bănci pe salarii cuprinse între 1.450 lei şi 2.100 lei net lunar.

„Dacă luăm în considerare ultima jumătate a anului 2016 şi primul trimestru din 2017, pot afirma că industria bancară nu mai reprezintă un start în carieră preferat de tinerii absolvenţi de facultate, chiar dacă aceştia provin din facultăţi cu profil economic. În acest context, în care băncile identifică din ce în ce mai greu candidaţi entry-level valoroşi, salariile pentru acest segment au crescut în 2016 şi au continuat să crească în 2017. În prezent, candidaţii sunt ofertaţi cu salarii cuprinse între 1.450 lei şi 2.100 lei net, în funcţie de complexitatea job-ului”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Mihnea Diaconu, Key Account Manager la Adecco România, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa românească de recrutare.

Posturile din bănci pentru care Adecco a recrutat cei mai mulţi tineri absolvenţi de facultate din a doua jumătate a anului trecut până acum sunt de consilier client retail, ofiţer suport client, agent de vânzări, a adăugat recrutorul.

Angajaţii din bănci, aflaţi la început de carieră, sunt şi cei mai nestatornici. Cea mai mare fluctuaţie de personal din domeniul bancar se înregistrează la angajaţii cu maximum trei ani de experienţă (entry level).

„Managerii de Resurse Umane cu care intru în contact zilnic îşi exprimă constant îngrijorarea în ceea ce priveşte colegii din categoria entry-level, că sunt cei mai volatili, în special ca şi rezultantă a numărului în creştere a oportunităţilor pe care aceştia le au în piaţă”, ne-a spus Mihea Diaconu.

Cel mai bine plătiţi debutanţi recrutaţi de Adecco în bănci: absolvenţi de Automatică, angajaţi pe salarii de la 3.200 lei la 4.800 lei net lunar.

„În ultimii ani, nici alte industrii nu au făcut excepţie, dar cu atât mai mult băncile au căutat soluţii de eficientizare a costurilor prin digitalizare (transferul clientului din sucursală în on-line) şi adăugarea unor servicii suplimentare intragrup prin crearea unor HUB-uri pentru diverse activităţi non-core (spre exemplu, dezvoltarea de soluţii IT în România pentru întreaga Europa, servicii de achiziţii, contabilitate, şamd.). În aceste nou-create divizii a fost şi este nevoie de noi profiluri: absolvenţii de Automatică, spre exemplu, care pot avea salarii cuprinse între 3.200 şi 4.800 lei net şi chiar mai mult, dacă ne referim la un job care presupune dezvoltare soft”, a spus Mihnea Diaconu pentru Economica.net.

Beneficiile primite de tinerii absolvenţi de facultate la angajarea în bănci: abonament la clinică privată, la săli de sport şi prime.

„Exceptând funcţiile care presupun componenta de vânzări, unde există comision lunar sau bonus, beneficiile extrasalariale pe care le primesc toţi tinerii angajaţi în bancă sunt aceleaşi cu cele ale colegilor mai vechi. Dintre cele mai frecvente enumăr: tichete de masă, abonament la clinică privată, reducerea sau suportarea de către angajator a costului abonamentului lunar la o sală privată de sport, alocaţie de transport şi prime pentru diverse ocazii: Craciun, Paşti, 1 şi 8 Martie, 1 Iunie pentru angajaţii care sunt parinti”, ne-a răspuns Mihnea Diaconu.

Salariile pe care le primesc debutanţii angajaţi în bănci au crescut, în medie, cu cel puţin 15% în ultimul an.

„În cazul în care comparăm salariile pentru profilul entry-level din martie 2016 cu cele din martie 2017, putem estima o creştere de minimum 15%”, ne-a spus Mihnea Diaconu.
De regulă, angajaţii din bănci au parte anual de creşteri salariale.
„Practica nescrisă este ca o creştere salarială să intervină în cele mai multe cazuri anual, în urma evaluării performaţelor angajatului de către managerul direct”, a adăugat Mihnea Diaconu.

Angajaţii foarte performanţi sau foarte solicitaţi de alţi angajatori datorită pregătirii şi competenţelor primesc mai des creşteri salariale decât restul salariaţilor. În contrast, poziţiile de middle management şi cele asimilate departamentului de vânzări obţin cel mai greu creşteri salariale şi este oarecum firesc, deoarece au şi o componentă variabilă (comision, bonus) strict corelată cu performanţa, a mai spus Mihnea Diaconu în interviul acordat pentru Economica.net.

Un CEO e plătit cu salarii de la 3.000 euro la 20.000 euro.

„Poziţiile de top management reprezintă un procent relativ mic din totalul proiectelor de recrutare pe care le generează băncile, dar în mod firesc sunt cel mai bine plătite. O astfel de poziţie poate fi remunerată diferit în funcţie de responsabilităţi, dimensiunea business-ului, numărului de oameni în subordine, linie de business (retail sau corporate), experienţa şi expertiza angajatului, obiective. Totuşi, plata salarială pentru poziţii de top management este între 3.000 euro şi 20.000 euro pentru un CEO. Pentru poziţii de top management, de cele mai multe ori, clienţii noştri, indiferent de domeniul de activitate, caută în viitorul coleg o experienţă profesională relevantă şi un set de valori personale, printre care enumăr: moralitate, leadership, empatie, motivaţie, echilibru”, a spus Mihnea Diaconu pentru Economica.net.
Acesta a adăugat că dificultăţile pe care le întâmpină în recrutarea pentru poziţii din top management sunt numărul mic de candidaţi eligibili, dar şi „perioada lungă de timp în care se desfăşoară procesul de selecţie: poate ajunge şi până la şase luni, iar in anumite cazuri, şi mai mult”.

Din 2014 încoace, salariile debutanţilor din bănci au crescut constant, cu creşteri semnificativ mai mari în 2015 şi 2016.

„Perioada 2008 – 2014 a fost o perioadă de stagnare a salariilor, în principal din cauza restructurărilor interne importante la care au fost supuse majoritatea băncilor în această perioadă, implicit numărul mic de poziţii deschise pentru acest segment de angajaţi. Începând cu anul 2014 salariile au crescut constant, cu creşteri semnificativ mai mari în 2015, respectiv în 2016. Această creştere este influenţată pe de o parte, de o uşoară relansare a activităţii băncilor şi, pe de altă parte, de investiţiile majore în centre de servicii – aşa-numitele BPO (Business Process Outsourcing) şi SSC (Share Service Centers), în marile oraşe din România. Acestea din urmă (Share Service Centers) solicitând volume din ce în ce mai mari de angajaţi juniori, cu sau fără componentă de limbă străină, au extins semnificativ paleta de oportunităţi pentru tinerii absolvenţi de facultate – consecinţa firească fiind creşterea alertă a salariilor. Dezvoltarea accelerată a centrelor de servicii BPO şi SSC a afectat semnificativ disponibilitatea candidaţilor entry-level şi a specialiştilor din următoarele arii: Contabilitate, Achiziţii, Tehnic şi Resurse Umane”, ne-a explicat Mihnea Diaconu.

Băncile din România au în total peste 55.000 de angajaţi, potrivit celor mai recente date ale Băncii Naţionale a României.