Ea a făcut acest anunţ în contextul în care băncile speră la o revenire pe creştere a soldului creditului neguvernamental, în 2015, după o perioadă lungă de scădere, ca ritm anual, din cauza procesului de curăţare a bilanţurilor de către bănci, dar şi a rambursărilor de principal, care, cumulat, depăşesc valoarea creditelor noi.
Potrivit datelor Asociaţiei, soldul creditului guvernamental este situat la 19,4 miliarde de euro, iar cel al creditului neguvernamental la 47,53 miliarde de euro.
Pe de altă parte, reprezentantul ARB a precizat că, în martie 2015, raportul credite/depozite s-a situat la 93,68%.
În acelaşi timp, volumul depozitelor atrase de bănci a crescut constant, potrivit datelor ARB. Din 2008 până în aprilie 2015, volumul a sporit cu 75%, până la 228 de miliarde de lei. În plus, având în vedere pierderile înregistrate de sistemul bancar în perioada 2009 – 2014, care se ridică la 1,6 miliarde de euro, pierdere netă consolidată, în aceeaşi perioadă acţionarii băncilor au adus capital suplimentar în sumă de 1,8 miliarde de euro.
În acest context, reprezentantul ARB a precizat că băncile, dar şi ceilalţi factori implicaţi în economie, trebuie să facă eforturi pentru reluarea finanţărilor.
În acest scop, este necesară evitarea impunerii unor reglementări care afectează capacitatea băncilor de a susţine economia reală, atât la nivel european, cât şi în România, menţinerea disciplinei financiare, adoptarea unor măsuri care să conducă la revenirea încrederii în economie, menţinerea predictibilităţii cadrului legislativ şi promovarea unor instrumente specifice de garantare care să genereze creşterea încrederii.