BCE a pus la dispoziţia băncilor europene împrumuturi ieftine de peste 1.000 de miliarde de euro, în două operaţiuni efectuate în decembrie şi februarie, pentru a combate un blocaj al creditelor care ameninţa să amplifice criza datoriilor din zona euro.
Noile date, aferente perioadei care a precedat a doua operaţiune a BCE de suplimentare a lichidităţilor, de la sfârşitul luni februarie, arată că băncile italiene şi-au mărit deţinerile de obligaţiuni suverane din zona euro cu suma record de 23 miliarde de euro, la un total de 301,6 miliarde de euro.
Băncile Spanile au investit în acelaşi interval 15,7 miliarde de euro în obligaţiuni guvernamentale, ajungând la plasamente de 245,8 miliarde de euro.
Datele BCE arată că fondurile puse la dispoziţia băncuilor nu au stimulat creditarea companiilor.
Băncile au împrumutat la sfârşitul anului trecut 489 miliarde de euro de la BCE şi alte 530 de miliarde de euro pe 29 februarie.
Directorul general al Deutsche Bank, Josef Ackermann, a declarat că întrebările legate de finanţarea băncilor europene cu probleme se menţin, împrumuturile ieftine, de urgenţă, de la BCE fiind numai o soluţie temporară.
Carsten Brzeski, analist la ING, a afirmat la rândul său că zona euro nu a evitat încă o criză a creditelor, în pofida celor două runde de finanţare a băncilor de la BCE.