Băncile au redus dobânzile la depozite, în iulie, dar au scumpit finanţările noi în lei pentru firme – BNR

Dobânzile practicate de băncile comerciale pentru depozite au scăzut în iulie 2014 faţă de luna anterioară, atât la lei, cât şi la euro, dar finanţările noi, în lei, s-au scumpit, în special cele acordate firmelor, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR).
Economica.net - mar, 02 sept. 2014, 10:37
Băncile au redus dobânzile la depozite, în iulie, dar au scumpit finanţările noi în lei pentru firme - BNR

Pentru depozitele în lei aflate în sold, instituţiile de credit au redus dobânzile cu 0,1 puncte procentuale, astfel că media acestora a ajuns la 2,94% pe an în iulie 2014 faţă de 3,04% pe an în iunie. La depozitele noi, dobânzile au scăzut de la o medie de 2,43% pe an în luna iunie, la 2,27% pe an în iulie. Dobânzi mai mari au acordat băncile, în iulie, pentru depozitele noi în lei constituite de populaţie pe o perioadă mai mare de doi ani, media acestora fiind de 3,12%, comparativ cu 3,07% cu o lună înainte. De asemenea, se remarcă saltul dobânzilor acordate de bănci firmelor pentru depozitele în lei cuprinse între unu şi doi ani, de la o medie de 0,93% pe an în iunie, la 1,55% pe an în iulie.

La euro, băncile au redus dobânzile în iulie faţă de iunie atât la depozitele noi, de la 1,52% pe an la 1,45% pe an, cât şi la cele vechi, de la 1,83% pe an la 1,77% pe an. În aceeaşi perioadă, băncile au scăzut dobânzile şi pentru depozitele în euro ale populaţiei, de la 1,92% pe an la 1,87% pe an în cazul depozitelor din sold, dar şi pentru cele noi, de la 1,85% pe an la 1,78% pe an. O creştere a fost consemnată la depozitele noi în euro, constituite de populaţie pe o perioadă de peste doi ani, la o medie de 1,89% pe an în iulie de la 1,75% pe an luna anterioară. Astfel, dobânzile pentru depozitele noi în euro constituite de populaţie au revenit aproape de nivelul înregistrat în urmă cu un an, de 1,9% pe an, mai reiese din datele BNR.

La creditele în lei aflate în sold, dobânzile au scăzut în iulie, la 8,3% pe an, de la 8,61% pe an în iunie, ajung cu peste două puncte procentuale sub media practicată în urmă cu un an, respectiv 10,42% pe an. În schimb, pentru împrumuturile în lei nou acordate băncile au solicitat dobânzi mai mari, de 7,28% pe an în iulie, faţă de 7,09% pe an în iunie 2014. Pentru populaţie, împrumuturile noi în lei s-au ieftinit, per ansamblu, la o medie de dobândă de 8,17% pe an, în scădere cu aproape trei puncte procentuale faţă de anul trecut, dar cele pentru locuinţe, cu dobânda fixă între cinci şi zece ani, s-au scumpit cu peste un punct procentual de la o lună la alta, la 6,59% pe an.

Pentru împrumuturile în valută în sold, dobânzile au fost, în medie, de 5,02% pe an în iulie, nivel apropiat atât de cel din urmă cu un an (5,08%) cât şi de cel din luna anterioară (5,1%). La creditele noi, băncile au redus dobânzile la 4,37% pe an în iulie, de la 4,44% pe an în luna anterioară. Dar, pentru populaţie, dobânzile anuale efective pentru creditele de consum noi, în euro, au crescut, la o medie de 7% pe an în iulie, de la 6,93% pe an în iunie şi de la 6,73% pe an în august 2013.

Potrivit datelor BNR, şi pentru creditele noi în euro, cu dobândă fixă între unu şi cinci ani, sub un milion de euro, acordate firmelor, băncile au perceput, în iulie, dobânzi mai mari, de 6,28%, în medie, faţă de 5,6% în iunie.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...