Tendinţa de îmbunătăţire a capitalizării a încetinit, avertizează OeNB, care solicită băncilor să înceapă pregătirile pentru cerinţele mai stricte privind capitalul, care vor intra în vigoare în Austria de la mijlocul lui 2017.
‘Băncile ar trebui să continue eforturile de majorare a nivelului capitalului proporţional cu expunerile lor la risc. Creditorii austrieci sunt în special vulnerabili, din cauza expunerii lor semnificative la Europa Centrală, Europa de Est şi Europa de Sud-Est (CESEE)’, se arată în raportul semi-anual cu privire la stabilitatea financiară al OeNB.
Totodată, instituţia atrage atenţia asupra incertitudinilor mai ridicate privind viitoarele evoluţii economice şi condiţiile fragile de pe pieţele importante, cum ar fi Turcia şi Rusia.
‘Băncile austriece încă se confruntă cu probleme, în special din cauza nivelul ridicat al creditelor neperformante din unele ţări din CESEE. Băncile şi companiile de asigurări ar trebui să-şi revizuiască modelele lor de afaceri, structurile interne şi reţeaua de filiale, pentru a-şi majora profitabilitatea şi pentru a fi pregătite pentru posibila perioadă de creştere economică redusă şi rate scăzute ale dobânzilor’, apreciază Banca Austriei.
Băncile austriece, în special Bank Austria, Erste Group Bank şi Raiffeisen Bank International (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est şi au o prezenţă importantă inclusiv în România.